Αλλαγή σκηνικού έφερε στο ΠΑΣΟΚ η απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου να στηρίξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος. Ο Γ.Παπανδρέου επιστρέφει την Τετάρτη από το Ισραήλ και δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση με τον Ευ.Βενιζέλο, εν όψει και της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη. Επίσης, ενδέχεται να υπάρξει συνάντηση των κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου με τον Μιχ.Χρυσοχοΐδη. «Παρούσα» στην κούρσα της διαδοχής δηλώνει και η Λ.Κατσέλη, εάν ο Γ.Παπανδρέου δεν θέσει υποψηφιότητα.

«Σήμερα υπάρχει μία ανακούφιση ότι αυτό το καταπονημένο και καταπτοημένο ΠΑΣΟΚ μπορεί να ελπίζει σε μια προσπάθεια να μείνει ζωντανό, καταρχήν, και μετά να ανασυγκροτηθεί εκ βάθρων. Άρα είναι και ανακούφιση κι ένα στοιχείο αισιοδοξίας» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο Ν.Σαλαγιάννης, σχολιάζοντας τη συμφωνία Βενιζέλου-Λοβέρδου.

Ο κ. Σαλαγιάννης έκανε λόγο για «κίνηση μεγάλης πολιτικής ευθύνης», σημειώνοντας την απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής και υποστηρίζοντας ότι «αυτή η προσπάθεια να ενοποιηθούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, να συσπειρωθεί το καταπονημένο και καταπτοημένο ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί και τον πυρήνα της κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά σημαντική κίνηση και για την εσωτερική του σταθεροποίηση, αλλά και για τη σταθεροποίηση της ίδιας της κυβέρνησης, στη φάση που παίζει η χώρα το τελευταίο της χαρτί πριν τη χρεοκοπία».

Ο κ. Σαλαγιάννης εκτίμησε, μάλιστα, ότι τις επόμενες ημέρες «θα αποκτήσει δυναμική αυτή η προσπάθεια ενότητας της παράταξής μας».

Σύμφωνα με Τα Νέα, η συμφωνία των κ. Λοβέρδου και Βενιζέλου επιτεύχθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, έπειτα από προσπάθειες του Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος έπαιξε το ρόλο του διαμεσολαβητή. Θετικές ήταν κατά πληροφορίες οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γ. Ραγκούση φέρεται να είπε: «Άκουσα και επιφυλάσσομαι».

Ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει την Τετάρτη από το Ισραήλ και είναι πιθανό να συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εν όψει και της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη. Πάντως, έχει καταστήσει σαφές μέσω του εκπροσώπου Τύπου Παν. Μπεγλiτη, ότι «ισχύουν οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου», δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής του χρονοδιαγράμματος και επιτάχυνση των διαδικασιών για ανάδειξη του νέου αρχηγού.

Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση των κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Από την πλευρά της, η Λούκα Κατσέλη δηλώνει «παρούσα» στην κούρσα της διαδοχής, καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει τη στήριξη του «προεδρικού» μπλοκ εάν δεν θα υποψήφιος ο Γ.Παπανδρέου. Σε δηλώσεις της στα Νέα, ανέφερε ότι η συμφωνία Λοβέρδου-Βενιζέλου ήταν «αναμενόμενη», αλλά «δεν αλλάζει τις δικές της αποφάσεις, όποιες και αν είναι αυτές».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook