Έντονη είναι η αντίδραση του δήμου Ιεράπετρας και της τοπικής κοινωνίας για την εξέλιξη στο θέμα του πυρηνελαιουργείου και την άδεια λειτουργίας που δόθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωνσταντίνου Λαμπρινού. Εξέλιξη που αγνοεί τα περιβαλλοντικά προβλήματα και το κοινωνικό κόστος που προκαλεί στην τοπική κοινωνία.

Σήμερα συνεδρίασε εκτάκτως, η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Ιεράπετρας με μοναδικό θέμα συζήτησης την επαναλειτουργία του πυρηνελαιουργείου στη θέση Πλατιά Όψη της Ιεράπετρας.

Η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

1) Να μεταβεί ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι στην Εισαγγελέα Λασιθίου προκειμένου να την ενημερώσουν για τα προβλήματα που δημιουργεί η επαναλειτουργία του πυρηνελαιουργείου στην πόλη της Ιεράπετρας.

2) Να εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα για την ανάκληση της κατά την άποψη μας παράνομης και προκλητικής απόφασης του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Κ. Λαμπρινού, η οποία προσβάλλει τη λειτουργία των θεσμών, διαταράσσει τη λειτουργία πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης και ρυπαίνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον της πόλης μας προκαλώντας κινδύνους υγιείας στους συμπολίτες μας.

3) Να συγκληθεί αύριο εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας.

Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης με επιστολή του προς τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Λαμπρινό, ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης.

Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ.Αναστασάκης αναφέρει τα εξής :

\”Με την υπ\’ αριθμ. 45/30.01.2012 αποφασίσατε την προσωρινή αναστολή της διακοπής λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου «Βερβελάκης ΑΕΒΕ» για 45 μέρες, επικαλούμενος λόγους δημοσίου οφέλους επειδή αν παραμείνουν οι ελαιοπυρήνες που έχουν συγκεντρωθεί στο χώρο, θα δημιουργήσουν περισσότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και κίνδυνο στη δημόσια υγεία.

Πρόκειται για μια απόφαση που μας βρίσκει τελείως αντίθετους διότι είναι αποσπασματική, κινείται σε λάθος κατεύθυνση και δημιουργεί περισσότερα περιβαλλοντικά προβλήματα από εκείνα που λύνει.

Θα ήθελα λοιπόν να μας γνωρίσετε τα παρακάτω:

1. Ρωτήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου για το θέμα; Ποια ήταν η άποψή του;

2. Γνωρίζετε ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία επί χρόνια και έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις, αφού η πόλη της Ιεράπετρας υποφέρει από τη δυσοσμία εξαιτίας της λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου;

3. Γνωρίζετε ότι το πυρηνελαιουργείο συγκέντρωσε την πυρήνα χωρίς να έχει άδεια λειτουργίας από πέρυσι το Μάρτιο;

4. Γνωρίζετε ότι πρόκειται για πάγια τακτική του ιδιοκτήτη του εργοστασίου, προκειμένου να δημιουργεί τετελεσμένο γεγονός και να ζητά εξαιρέσεις;

5. Γνωρίζετε πως με τον τρόπο αυτό δρα επί χρόνια;

6. Γιατί δεν του ζητήσατε, αφού έχει γίνει διακοπή λειτουργίας, να μεταφέρει αλλού την πυρήνα που παράνομα συγκέντρωσε;

7. Προβλέπεται η επιβολή προστίμου για περιβαλλοντική ρύπανση από την πράξη αυτή; Κι αν ναι γιατί, δεν του επιβλήθηκε;

8. Επιτρέπεται με την απόφασή σας να μεταφέρει άλλη πυρήνα στο χώρο, προκειμένου να λειτουργεί όσο διάστημα θέλει, με την απειλή της περιβαλλοντικής ρύπανσης;

Όλα τα παραπάνω, αν είχα τη δυνατότητα, θα σας τα έλεγα προφορικά, αν κάνατε τον κόπο να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συνομιλήσετε με την τοπική αρχή.

Όχι μόνο δεν το πράξατε, αλλά και δεν μας κοινοποιήσατε το έγγραφο ωσάν να πρόκειται για θέμα που δεν αφορά τη Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας. Παρά ταύτα, επεδίωξα να μιλήσω μαζί σας, χωρίς όμως να γίνει κατορθωτό. Είναι προφανές πως αναγκάζομαι πλέον να απευθυνθώ γραπτά, ζητώντας τις παραπάνω απαντήσεις.

Θεωρώ περιττό να σας επισημάνω ότι η στάση αυτή είναι άκρως αντιδεοντολογική, δεν εκφράζει το πνεύμα που διακατέχει τη συνεργασία των φορέων της Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη και προπάντων δεν εκφράζει την αντίληψη συνεργασίας που έχουμε εγκαινιάσει με τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Ακόμα και αν πρόκειται για θέμα που εμπίπτει στις αρμοδιότητες σας, δεν νομιμοποιείστε να ενεργείτε αυθαίρετα και ερήμην των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας.

Η πρόχειρη και αποσπασματική απόφασή σας οδηγεί την Ιεράπετρα σε μια μεγάλη αναστάτωση και ταλαιπωρία, προκαλώντας την δικαιολογημένη αντίδραση φορέων και πολιτών.

Αναμένουμε την άμεση ανάκλησή της\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook