Κι ενώ η πρωτεύουσα ζει σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός κι ένας ολόκληρος μηχανισμός αλληλεγγύης έχει κινητοποιηθεί για την προστασία των εκατοντάδων αστέγων από το ψύχος, ο Δήμος Αθηναίων δείχνει για ακόμη μια φορά τα «παγωμένα» του αντανακλαστικά.

Την ώρα που αναζητούνται χώροι για την προσωρινή φιλοξενία των αστέγων μέχρι να περάσει το κύμα της κακοκαιρίας ένα κτίριο του Δήμου που πριν ενάμιση χρόνο εγκαινιάσθηκε με κάθε επισημότητα ως το «Ξενοδοχείο των Φτωχών» παραμένει προκλητικά κλειστό.

Πρόκειται για κτήριο δυναμικότητας 60 κλινών που βρίσκεται στο 221 της οδού Πατησίων, στο κέντρο Αθήνας και ενώ εγκαινιάσθηκε από τον Νικήτα Κακλαμάνη στις 23 Σεπτεμβρίου του 2010, προκειμένου να φιλοξενήσει ηλικιωμένους άπορους, μέχρι σήμερα δεν έχει ανοίξει ακόμη τις πόρτες του στους αναξιοπαθούντες δημότες της Αθήνας.

Το «κληροδότημα της καταγόμενης από την Κωνσταντινούπολη αρχόντισσας Λένας Παντελίδου (1919-2007)» όπως αναφέρετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων προορίζονταν για απόρους της τρίτης ηλικίας και επίσης απαιτούσε χρονικά την έναρξη λειτουργίας του ειδάλλως θα περνούσε στην κυριότητα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από την ημέρα των εγκαινίων ως σήμερα μονάχα για λίγες ημέρες λειτούργησε το «Ξενοδοχείο των Φτωχών», το περασμένο καλοκαίρι.

Μέχρι σήμερα οι μόνοι που περνούν το κατώφλι του κτηρίου είναι κάποιοι εργολάβοι, οι οποίοι σχεδόν δύο χρόνια μετά τα εγκαίνια, εξακολουθούν τις εργασίες, ενώ πριν λίγους μήνες είχαν κινητοποιηθεί ακόμη και τα ΜΑΤ για να αποτρέψουν την συμβολική κατάληψη του χώρου από ομάδα διαμαρτυρόμενων πολιτών.

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του ΚΥΑΔΑ Γιώργο Αποστολόπουλο «το κτήριο μπορεί να εγκαινιάσθηκε από το 2010, ως σήμερα όμως δεν έχει γίνει η επίσημη παραλαβή από τις υπηρεσίες του Δήμου αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες εργασίες από τους εργολάβους του έργου».