Μεταξύ των 5.000 και των 6.000 ευρώ φαίνεται ότι «κλειδώνει» το εισοδηματικό «κατώφλι» για την ένταξη των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου αγροτών σε καθεστώς τήρησης βιβλίων.

Οι τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν από την πλατεία Συντάγματος για τις προωθούμενες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών προσέρχεται στο διάλογο που βρίσκεται εξέλιξη για το νέο ΕΦΣ (Εθνικό Φορολογικό Σύστημα) με έτοιμη διάταξη που βάζει τέλος στο ειδικό φορολογικό καθεστώς και ουσιαστικά εξομοιώνει τους παραγωγούς με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες.

Προκειμένου, ωστόσο, να λειανθούν οι αντιδράσεις και, παράλληλα, να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για τους οικονομικά ασθενέστερους αγρότες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ένα ελάχιστο όριο εισοδήματος πάνω από το οποίο ο προσδιορισμός του εισοδήματος θα γίνεται λογιστικά. Η πρόταση του οικονομικού επιτελείου είναι το όριο αυτό να κυμανθεί από 5.000 έως 6.000 ευρώ.

Δηλαδή, όσοι περνούν το «κατώφλι» αυτό, εκτός από τα βιβλία εσόδων-εξόδων, θα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία για κάθε πώληση που πραγματοποιούν. Τα δε κέρδη τους θα φορολογούνται με το συντελεστή που ισχύει για όλους τους επιτηδευματίες (αναμένεται να ορισθεί στο 25%).

Οι υπόλοιποι αγρότες (όσοι δηλαδή έχουν εισόδημα κάτω των 5.000-6.000 ευρώ) θα συνεχίσουν (εφόσον το επιθυμούν, φυσικά, καθώς και σήμερα παρέχεται η δυνατότητα επιλογής) να φορολογούνται τεκμαρτά με βάση τον όγκο παραγωγής τους και τις αντικειμενικές τιμές που εκδίδει ετησίως το υπουργείο Οικονομικών.

Τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης έχουν να κάνουν κυρίως με τον περιορισμό της φοροαποφυγής (το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι τα εισοδήματα για τα οποία φορολογούνται οι περισσότεροι αγρότες είναι νομότυπα πολύ χαμηλότερα από τα πραγματικά), ενώ προσθέτουν ότι –με την έκδοση φορολογικών στοιχείων για κάθε συναλλαγή- δημιουργείται κι ένας τρόπος περιορισμού της ψαλίδας των τιμών μεταξύ ραφιού και χωραφιού.

Πέρα από αυτά, βέβαια, είναι γνωστό –και έχει επίσης γράψει σχετικά το Agronews και η εφημερίδα Agrenda- ότι η κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των αγροτών (όπως και των περισσότερων «προνομιακών» φορο-μεταχειρίσεων) αποτελούσε απαίτηση της τρόικας η οποία το συνδέει και με τις αλλαγές στην απόδοση και την επιστροφή του ΦΠΑ.

Μένει να δούμε τώρα με ποια στάση και, κυρίως, με ποιες προτάσεις θα προσέλθουν στο διάλογο τα υπόλοιπα κόμματα της συμπολίτευσης. Θυμίζουμε εδώ ότι μέχρι πρόσφατα πολλοί συνδικαλιστές, στελέχη της Μεσογείων ακόμα και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Α. Ροντούλης διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των αγροτών…

(agronews.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook