Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις στους περισσότερους κλάδους και κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, προκειμένου να κατοχυρώσουν βραχυχρόνια κέρδη.

Η μία λύση που εξετάζεται είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου με κοινές άνευ ψήφου μετοχές και η άλλη, όπως είπε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια.

«Υπάρχουν στην νομοθεσία και άλλα εργαλεία όπως τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια, δεν είναι μόνο μετοχές οι τρόποι συμμετοχής. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου πλήρως και των τραπεζών, δεν θα γίνει τίποτα που δεν θα το ψηφίσει η Βουλή» είπε.

Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, τάχθηκε κατά της κρατικοποίησης των τραπεζών στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανακεφαλαιοποίησής τους για να αντιμετωπιστούν οι ζημίες από το PSI, αν και το θέμα είναι ακόμη υπό συζήτηση.

«Αν και είναι κατανοητό ότι ως απόρροια του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων οι τράπεζες χρειάζονται σημαντική βοήθεια από το κράτος, δεν θέλουμε το κράτος να διοικεί τράπεζες», είπε.

Ερωτηθείς την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής την Τετάρτη, δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, ωστόσο δήλωσε ότι «δεν είναι στόχος η κρατική διαχείριση των τραπεζών».

Στις 15:45, ο γενικός δείκτης υποχωρούσε κατά 2% στις 780,08 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 131,2 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα, η αγορά είχε σκαρφαλώσει έως τις 830,70 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωνε πτώση 2,88%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχανε 1,18% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν χαμηλότερα κατά 0,96%.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωνε πτώση 4,99%, ενώ νωρίτερα τα κέρδη είχαν ξεπεράσει και το 10%.

Από το σύνολο των μετοχών που διακινούνταν, 88 ήταν σε θετικό έδαφος, 83 σε αρνητικό, ενώ 26 ήταν αμετάβλητες.

Τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι σε θετικό έδαφος, ενώ ανοδικό άνοιγμα της συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ δείχνουν τα futures.

Στο Λονδίνο, ο FTSE-100 ενισχυόταν κατά 1,30% στα 5.755,75 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωνε άνοδο 1,53% στις 3.349,09 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX ήταν υψηλότερα κατά 2,12% στις 6.595,58 μονάδες.

Στην Ισπανία, το χρηματιστήριο σημείωνε κέρδη 1,43% και στην Ιταλία 2,16%.

Στις ασιατικές αγορές, τέλος, επικράτησαν κυρίως πτωτικές τάσεις, ενώ στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei 225 τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 8.809,79 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,08%.


in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook