Στα επόμενα 24ώρα η κατάσταση για την Ελλάδα θα ξεκαθαρίσει. Μετά από μία μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων και αβεβαιότητας οι Έλληνες θα μάθουν αν η χώρα τους θα χρεοκοπήσει και θα πάνε σε εκλογές ή αν θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία. Και, το κυριότερο, πόσο θα τους κοστίσει αυτή.

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου ότι η τρόικα έφθασε στη δική της κόκκινη γραμμή. Επιμένει στη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, συζητά τον 13ο μισθό. Απαιτεί, όμως, την κατάργηση όλων των κλαδικών συμβάσεων. Δε δέχεται κουβέντα για τις επικουρικές και ζητά αποκρατικοποιήσεις εδώ και τώρα. Προτείνει, επίσης, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει με προνομιούχες μετοχές ή με κοινές χωρίς ψήφο.

Αυτά σημαίνουν ότι οι τρεις αρχηγοί θα πρέπει να βάλουν πολύ νερό στο κρασί τους.

•    Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κάνει σημαία το θέμα των τραπεζών.
•    Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης έχουν κάνει σημαία επικουρικές και δώρα.

Για να τα βρουν, λοιπόν, με τον Λουκά Παπαδήμο και την τρόικα θα πρέπει να υποχωρήσουν. Αναλαμβάνοντας και το αντίστοιχο πολιτικό κόστος. Οι αρχηγοί και μαζί τους η Ελλάδα βρίσκονται σε σταυροδρόμι. Αν πουν όχι, ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει την εντολή και η χώρα θα οδηγηθεί πιθανότατα σε εκλογές υπό την απειλή ή σε καθεστώς χρεοκοπίας. Αν πουν ναι, θα διακινδυνέψουν το πολιτικό τους μέλλον στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στη Βουλή.

Μπορούν, βέβαια, να δώσουν χρόνο και εξουσίες στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Να κάνει ανασχηματισμό, να αναλάβει την υλοποίηση των μέτρων, ξεκινώντας από μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

«Είμαστε σε μια οριακή στιγμή των εξελίξεων» δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής. Χαρακτήρισε «φυσικές» τις αρρυθμίες που παρουσιάζει η κυβέρνηση συνεργασίας των τριών κομμάτων στη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους να μένουν συγκεντρωμένοι στο πρωτεύων, που είναι η σωτηρία της χώρας. «Η συμφωνία θα γίνει με τη συν-απόφαση και των τριών αρχηγών» ξεκαθάρισε.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε  ότι θα υπάρξει σύσκεψη αρχηγών πριν να δώσει η χώρα τις τελικές της αποφάσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook