Η Παλιά Πόλη των Χανιών και το Ενετικό Λιμάνι αποτελούν έναν μοναδικό προορισμό για τον επισκέπτη όλο τον χρόνο. Τα γραφικά σοκάκια και τα ιδιόμορφα κτήρια της που είναι επηρεασμένα από τους διάφορους πολιτισμούς που πέρασαν ως κατακτητές, είναι μερικά από τα μέρη που αξίζει πραγματικά να επισκεφθείτε:

Ο Αιγυπτιακός Φάρος
Ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό έργο, ίσως και το μοναδικό σε όλη την Μεσόγειο είναι ο Αιγυπτιακός Φάρος και ο λιμενοβραχίονας. Μία βόλτα θα σας δώσει μία άλλη οπτική για το παλιό λιμάνι.

Ενετικά Αρσενάλια
Τοξωτά ψηλά κτήρια του 16ου αιώνα που σχεδιάστηκαν για ναυπηγήσεις και επισκευές πλοίων, τα οποία βρίσκονται στο ποιο ήσυχο σημείο του λιμανιού. Στην γύρω περιοχή, στο λόφο του Καστελίου υπάρχουν ευρήματα Μινωικής πόλης, καθώς και στις οδούς Κανεβάρο και Κατρέ. Επίσης ένα υπαίθριο σύμπλεγμα ευρημάτων ανακαλύφθηκε στην πλατεία της Αγ. Αικατερίνης κατά την Ελληνο-Σουηδική ανασκαφή.

Οδός Χάληδων
Ίσως ο ποιο εμπορικός τουριστικός δρόμος των Χανίων που οδηγεί κατευθείαν στο κέντρο του παλιού λιμανιού. Στην πλατεία στα δεξιά βρίσκεται ο Μητροπολιτικός ναός Χανίων που κατασκευάστηκε στο σημείο που υπήρχε παλαιότερα το εργοστάσιο σαπουνιών του Μουσταφά Νιλύ πασά. Όταν έγινε πρωθυπουργός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, δώρισε το εργοστάσιο του, καθώς και χρήματα ώστε να κατασκευαστεί αυτός ο ναός για τους Χριστιανούς των Χανίων. Λίγο ποιο κάτω, βρίσκεται ένα γνήσιο Τουρκικό χαμάμ και απέναντι από τον Μητροπολιτικό ναό βρίσκεται ένας ναός Καθολικών, όπου στο προαύλιο του υπάρχει η είσοδος του Κρητικού λαογραφικού μουσείου. Ενώ στη διπλανή πόρτα συναντάμε τον αναπαλαιωμένο ναό του Αγίου Φραγκίσκου που χρονολογείται τον 14ο αιώνα, τον ποιό εντυπωσιακό Ενετικό ναό, αποτελούμενος από τον κυρίως ναό και δύο κλειστά προαύλια. Σήμερα ο ναός φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, το οποίο αξίζει να το επισκεφθείτε καθώς εκτίθενται σκεύη, μωσαϊκά και διάφορες άλλες αρχαιότητες που βρέθηκαν στην περιοχή Χανίων.

Οδός Σκρύδλωφ, τα \”Στιβανάδικα\”
Στην αρχή της οδού Χάληδων υπάρχει μία κάθετη οδός η οποία είναι πολύ γνωστή για τη μεγάλη ποικιλία καταστημάτων δερμάτινων ειδών και ειδών λαϊκής τέχνης. Εδώ θα βρείτε ορισμένους από τους παλιούς τεχνίτες να κατασκευάζουν τα είδη τους (σανδάλια, παραδοσιακές Κρητικές μπότες) μπροστά στα μάτια των περαστικών.

Φρούριο Φιρκά
Στην δυτική έξοδος του λιμανιού βρίσκεται το φρούριο Φιρκά, όπου σήμερα φιλοξενείται το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. Κατά την Ενετοκρατία αλλά και αργότερα στην Τουρκική κατοχή το φρούριο ήταν ενεργό, καθώς ήταν σημαντική μονάδα στην υπεράσπιση του λιμανιού από τους κατακτητές. Την 1η Δεκεμβρίου 1913 πραγματοποιήθηκε εκεί η πρώτη έπαρση της Ελληνική σημαίας κατά τον εορτασμό της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.
 
Οδός Θεοτοκοπούλου
Μια γραφική οδός που οδηγεί κατευθείαν στο κέντρο του λιμανιού, όπου θα βρείτε αρκετά Ενετικά κτίσματα με εμφανή αρχιτεκτονική επιρροή από την Τουρκοκρατία. Όλη η περιοχή ονομαζόταν \”Τοπανάς\” επειδή κατά την Τουρκοκρατία φυλασσόταν οπλισμός και θεωρούταν μια από τις καλύτερες περιοχές της πόλης και η ποιο αριστοκρατική γειτονιά των Χανίων. Στο τέλος του δρόμου, βρίσκεται ο ναός του San Salvadore (Σαν Σαλβαδόρ),

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook