Την Πέμπτη πρόκειται να υπογραφεί η συμφωνία των ηγετών της ΕΕ για τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης (ESM) όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Η επίσπευση της ενεργοποίησης του Μηχανισμού κρίνεται αναγκαία λόγω της επιδείνωσης της κρίσης χρέους με τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποφασίζουν να τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιo του 2012, αντί για το 2013 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

«Αυτό το μόνιμο τείχος προστασίας θα επιτρέψει ώστε να αποτραπεί μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη» σχολίασε μέσω του προσωπικού του Τwitter ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Νωρίτερα σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε αναφέρει ότι η συμφωνία για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. σε συνδυασμό με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο «σηματοδοτεί μια μακροπρόθεσμη δέσμευση για την συγκράτηση του χρέους και των ελλειμμάτων». Ωστόσο τόνισε ότι όλα αυτά δεν είναι αρκετά ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη. «Η χρηματοοικονομική σταθερότητα αποτελεί μια αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την οικονομική ανάκαμψη», σημείωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να πράξουν περισσότερα ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, η αναδόμηση των ευρωπαϊκών οικονομιών και να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν «περισσότερη εργασία για τους νέους».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook