Ερευνητές δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένο ανθρώπινο δέρμα που είναι αλεξίσφαιρο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ολλανδικής κοινοπραξίας Forensic Genomics.

Το τεχνητό δέρμα προήλθε από φυσικό δέρμα που αναμείχθηκε με γάλα από γενετικά τροποποιημένες κατσίκες, οι οποίες παράγουν ίδια πρωτεΐνη με αυτή που περιέχεται στο υπέρ-ανθεκτικό μετάξι του ιστού της αράχνης, το οποίο είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρό από το υλικό kevlar, που συνήθως χρησιμοποιείται στα αλεξίσφαιρα προϊόντα.

Όπως εξηγεί η Δρ Τζαλίλα Εσαϊντί, το μετάξι επιστρώνεται με βιοτεχνολογικά παραγόμενο ανθρώπινο δέρμα που έχει καλλιεργηθεί στο εργαστήριο και το τελικό προϊόν μπορεί να «σταματήσει» μια σφαίρα, αν και, προς το παρόν τουλάχιστον, αυτή δεν πρέπει να κινείται με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Αν κινείται με την πλήρη ορμή της, τότε διαπερνά το δέρμα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απώτερος στόχος του πειραματισμού αυτού είναι να καταστεί εφικτή η εισαγωγή «αλεξίσφαιρων»γονιδίων στον άνθρωπο, ώστε το ίδιο το δέρμα του να μπορεί να αποκρούει τις σφαίρες. Αυτό είναι δυνατό να συμβεί μέσω αντικατάστασης της κερατίνης (της πρωτεΐνης που προσδίδει στο ανθρώπινο δέρμα την όποια σκληρότητά του) από τη πρωτεΐνη της αράχνης ή της κατσίκας που έχει μεταλλαχθεί για να παράγει μια παρόμοια πρωτεΐνη. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι προηγουμένως θα εισαχθούν στο ανθρώπινο γονιδίωμα τα κατάλληλα «αλεξίσφαιρα» γονίδια.

Μέχρι πάντως αυτή η μακρινή προοπτική ενός «υπερανθρώπου» να υλοποιηθεί, οι ερευνητές θα συνεχίσουν να καλλιεργούν στο εργαστήριο ανθρώπινα δερματικά κύτταρα μαζί με υπέρ-ανθεκτικό υλικό άλλων οργανισμών, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα τεχνητό αλεξίσφαιρο δέρμα, που θα μπορεί να «φοριέται» πάνω από το φυσιολογικό δέρμα, όπως συμβαίνει με τα αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μετάξι της αράχνης παράγεται σε πρώτη φάση στις ΗΠΑ, μετά μετατρέπεται σε ιστό στην Κορέα και τελικά διαπλέκεται σε στρώματα ιστού στη Γερμανία, πριν παραδοθεί στους Ολλανδούς ερευνητές, οι οποίοι το ανακατεύουν με πραγματικό ανθρώπινο δέρμα, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου πέντε εβδομάδες.