Την εκτίμηση ότι ο ελληνικός λαός δεν θα πεινάσει σε περίπτωση πτώχευσης εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, καθώς το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας σε μία σειρά βασικών αγροτικών – διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής για το 2010 ανέρχεται στο 94% κατά μέσο όρο.

Η έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ για την αυτάρκεια των ελληνικών προϊόντων παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 24η Agrotica

«Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η τρομοκρατία ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα έχουμε να φάμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τζανέτος Καραμίχας και κατέληξε: «Μπορούμε να πάμε σε υπεραυτάρκεια, να παράξουμε νέο πλούτο, να στηρίξουμε τη χώρα».

Φυτική παραγωγή



Το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 99% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171 %). Στο ελαιόλαδο και τις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, μια και όπως είναι γνωστό η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δύο αυτά προϊόντα. Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια κατέχουν τα πορτοκάλια με ποσοστό 167% ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 63% , στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ πολύ χαμηλή αυτάρκεια διαπιστώνεται στην κατηγορία των οσπρίων με ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%.

Ζωική παραγωγή



Το ποσοστό αυτάρκειας στη ζωική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 73% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως το κρέας, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 56% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94%). Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% περίπου υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, ο οποίος κυμαίνεται στο 80%. Στο μέλι και στα αυγά καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας της τάξεως 92% και 91% αντίστοιχα.

Αυτάρκεια αγροτικών - διατροφικών προϊόντων (σε χιλ. τόνους, έτους 2010)

 

 

 

 

 

 

Προϊόντα

Παραγωγή

Εισαγωγές

Εξαγωγές

Κατανάλωση

Αυτάρκεια (%)

 

(1)

(2)

(3)

(4=1+2-3)*

(5=1:4*100)

1

Ελιές βρώσιμες

107

4,94

94,56

17,38

615,48

2

Σταφύλια επιτραπέζια

121

6,18

89,64

37,54

322,32

3

Ακτινίδια

117

4,05

72,81

48,24

242,54

4

Σταφίδα

43

2,18

24,67

20,51

209,65

5

Ρύζι

240

23,33

123,20

140,13

171,27

6

Πορτοκάλια

900

7,4

369,65

537,75

167,36

7

Καρπούζια

510

3,02

176,96

336,06

151,76

8

Ελαιόλαδο

225

4,33

80,85

148,48

151,54

9

Σιτάρι σκληρό

1.278

83,9

508,97

852,93

149,84

10

Φέτα

102,09

0,40

32,96

69,53

146,84

11

Βερίκοκα

77

0,34

16,87

60,47

127,34

12

Αγγούρια

120

1,04

24,40

96,64

124,17

13

Ροδάκινα

610

3,67

110,58

503,09

121,25

14

Τομάτες βιομηχανίας

700

21,62

101,64

619,98

112,91

15

Μήλα

240

18,2

42,62

215,58

111,33

16

Κρασί

310

12,05

35,34

286,71

108,12

17

Γιαούρτι

95,22

19,99

26,01

89,20

106,75

18

Πεπόνια

120

1,33

1,98

119,35

100,54

19

Τομάτες νωπές

700

17,01

7,31

709,70

98,63

20

Γάλα αιγοπρόβειο

703

15,02

2,50

715,52

98,25

21

Κρέας αιγοπρόβειο

102

8,79

1,93

108,86

93,70

22

Μέλι

13

1,95

0,87

14,08

92,33

23

Αυγά

109

10,62

0,12

119,50

91,21

24

Βρώμη

158

17,55

0,08

175,47

90,04

25

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ