Σημεία σύγκλισης για τα εργασιακά θα αναζητήσουν ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς, κατά τη δεύτερη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, με διευρυμένη ατζέντα αυτή τη φορά, που έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη στις 11:00 το πρωί στα γραφεία του ΣΕΒ, και ενώ οι πιέσεις της τρόικας για μειώσεις μισθών και οδυνηρές ανατροπές για τους εργαζόμενους παραμένουν έντονες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη, που μίλησε την Τετάρτη, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, φέτος θα χάσει από το μισθό του κάθε εργαζόμενος περίπου 7,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Όπως είπε, το μισθολογικό κόστος από 36 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 έπεσε το 2011 σχεδόν κατά 1/3 στα 26 δισ. ευρώ.

«Ο κατώτατος μισθός είναι δραματικά υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες σαν την Ελλάδα και βρίσκεται πολύ κοντά στα επίπεδα των ανεπτυγμένων χωρών. Είναι, δηλαδή, πολύ πάνω από αυτόν που δικαιολογεί η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας» επιμένει ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Επιμένει, λοιπόν, να θέτει θέμα «περιορισμών στον κατώτατο μισθό», έστω για μία προσωρινή περίοδο, και «πιθανώς στον 13ο και 14ο μισθό».

Διευκρινίζει πάντως πως όλα είναι ακόμη ανοιχτά αλλά με τις δηλώσεις τους αυτές προϊδεάζει για τις πιέσεις που θα ασκηθούν εκ νέου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την οποία η τρόικα θα συναντηθεί εκ νέου την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Τονίζοντας την κρισιμότητας της κατάστασης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος, αναφέρει στην πρόσκληση που απηύθυνε προς τους κοινωνικούς εταίρους ότι «μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και εν όψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων τής κυβέρνησης με την τρόικα, οι προθεσμίες εξαντλούνται και οι ευθύνες των κοινωνικών εταίρων μεγαλώνουν».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δασκαλόπουλος αναφέρεται στην ανάγκη «να εξεταστεί η κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί και να ξεκαθαρίσουν όλες οι θέσεις».

Κατά την προηγούμενη συνάντηση οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη της μείωσης τού μη μισθολογικού κόστους, στην προστασία του βασικού μισθού καθώς και του 13ου και 14ου μισθού και στη διατήρηση της παρούσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι τη λήξη της, στο τέλος του 2012, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του 2,6%.

Παράλληλα, όμως, αποδέχθηκαν μια διευρυμένη ατζέντα θεμάτων, στην οποία περιλαμβάνονται σχεδόν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη μείωση του κόστους εργασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σε αυτή τη βάση, τα επιστημονικά ινστιτούτα των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ ανέλαβαν να μελετήσουν τα δεδομένα και να διαμορφώσουν την επιστημονική βάση, στην οποία θα μπορούσε να στηριχθεί μια στρατηγική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Στο μεταξύ, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με την οποία ζητά την παρέμβασή τους στον κοινωνικό διάλογο, πριν οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις των δανειστών.

Η ΕΣΕΕ εισηγείται την υπογραφή ενός «κοινωνικού πρωτοκόλλου», που θα περιέχεται στη νέα δανειακή σύμβαση, και επικαλείται το παράδειγμα της «πρόσφατης τριμερούς κοινωνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Πορτογαλία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της πορτογαλικής κυβέρνησης».

Η ΕΣΕΕ και οι επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ), έχουν προτείνει εκτός από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, «πάγωμα» μισθών και μισθολογικών ωριμάνσεων για 3 χρόνια, ενώ κατά των αυτόματων αυξήσεων (τριετίες και λοιπά αυτόματα επιδόματα), που προβλέπονται από την ΕΓΣΣΕ και τις κλαδικές, έχει τοποθετηθεί και ο ΣΕΒ.

Η ΓΣΕΕ εμμένει σταθερά στη θέση ότι μόνο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να αποτελεί αντικείμενο του διαλόγου και έχει χαράξει «κόκκινη γραμμή» σε οποιοδήποτε θέμα άπτεται της ΕΓΣΣΕ.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη ή την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να έχουν ληφθεί -σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο- οι οριστικές αποφάσεις για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook