Σε εφαρμογή θέτουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχέδια για τον επαναπατρισμό υπηκόων τους από τη Λιβύη, καθώς η κατάσταση είναι πλέον δραματική. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, προσπαθούν να λάβουν άδεια για να στείλουν αεροσκάφη και πλοία για να παραλάβουν τους πολίτες τους. Πλοία στέλνει και η Τουρκία· τους πολίτες τους ετοιμάζονται να απομακρύνουν επίσης Ρωσία και Βραζιλία. Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το αεροδρόμιο της Βεγγάζης.

Κανένα αεροσκάφος δεν μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης, καθώς οι διάδρομοί του έχουν καταστραφεί από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών.

Ελληνικό πλοίο στη Λιβύη
Σε ετοιμότητα τρία C-130

Ιταλία και Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν αεροσκάφη για να παραλάβουν τους πολίτες τους. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι στέλνει τρία αεροσκάφη στην Τρίπολη για να παραλάβουν τους Γάλλους που περιμένουν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, ενώ οι Βρετανοί κλήθηκαν να φύγουν με εμπορικές πτήσεις.

Αεροσκάφος της πορτογαλικής πολεμικής αεροπορίας έφθασε τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης αναχώρησε με επιβαίνοντες 114 Πορτογάλους και ξένους προς μια στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στην Ιταλία, μετέδωσε το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.

Μεταξύ των επιβαινόντων είναι 80 Πορτογάλοι και 34 αλλοδαποί που εργάζονται σε πορτογαλικές εταιρίες και στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το υφυπουργείο Πορτογαλικών Κοινοτήτων.

Οι αρχές δεν διευκρίνισαν αν το C-130 θα επιστρέψει, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, στη Βεγγάζη, δεύτερη πόλη της Λιβύης που βρίσκεται 1.000 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου 50 Πορτογάλοι περιμένουν να φύγουν.

Την ίδια ώρα το ιταλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 100 Ιταλοί που βρίσκονται στη Βεγγάζη, την πλέον πληγείσα από τη βία πόλη στη Λιβύη, θα επαναπατριστούν σύντομα με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι μεταγωγικό αεροσκάφος θα αναχωρήσει σε λίγες ώρες, «αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό πού θα προσγειωθεί, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση εκείνης της στιγμής». Θα αναχωρήσει για τη Λιβύη και αεροσκάφος της Alitalia.

Οι αρχές της Λιβύης επέτρεψαν σε δύο αιγυπτιακά μεταγωγικά αεροσκάφη να προσγειωθούν στη Λιβύη για να παραλάβουν Αιγύπτιους εργάτες. Σύμφωνα με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ, η Egyptair θα στείλει εντός της ημέρας τέσσερα αεροσκάφη για να παραλάβουν όλους τους Αιγύπτιους που βρίσκονται στη χώρα.

Η Τουρκία στέλνει δύο πλοία στη Βεγγάζη για να απομακρύνει τους πολίτες της. Τέσσερις χιλιάδες Τούρκοι εργάζονται σε εργοτάξια στη Βεγγάζη -συνολικά 25.000 Τούρκοι εργάζονται σε περισσότερα από 200 τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες στη Λιβύη.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι δρομολογεί την απομάκρυνση των πολιτών της από τη Λιβύη (στη χώρα εργάζονται περισσότεροι από 500 Ρώσοι). Ταυτόχρονα, η Βραζιλία δηλώνει ότι επιχειρεί να λάβει άδεια για την προσγείωση αεροσκάφους της στη Λιβύη, προκειμένου να απομακρύνει 170 πολίτες της.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook