Αμετακίνητη η ΓΣΕΕ, αποκρούει το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού, των ωριμάνσεων, αλλά και των αποδοχών που διαμορφώνονται από τις κλαδικές συμβάσεις, αίτημα που βάζουν και οι τρεις εργοδοτικοί φορείς, ενώ στα υπόλοιπα κεντρικά ζητήματα υπάρχει σύγκλιση απόψεων.

Οι τέσσερις πλευρές (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ. ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) συμφώνησαν ότι δεν πρεπει να θιγούν ο κατώτατος μισθός, ο 13ος και ο 14ος, καθώς και η «μετενέργεια», δηλαδή η δυνατότητα ισχύος της σύμβασης, έξι μήνες μετά τη λήξη της, που θεωρείται η τελευταία ασπίδα προστασίας για τον Έλληνα εργαζόμενο.

Η μίνιμουμ συμφωνία των κοινωνικών εταίρων θα αποσταλεί στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς. ώστε να ισχυροποιήσει η κυβέρνηση τη θέση της έναντι των απαιτήσεων της Τρόικας.

Επιπλέον, οι εταίροι ζήτησαν να αρχίσει τριμερής διάλογος με την κυβέρνηση για το θέμα της μείωσης των εισφορών και τη λύση των προβλημάτων που προέρχονται από τη γραφειοκρατία και τη φορολογία και αυξάνουν το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.

Έπειτα από τρεις ώρες συζητήσεων στα γραφεία του ΣΕΒ, οι κοινωνικοί εταίροι διέκοψαν, για να ενημερώσουν για τη συμφωνία τους, ενώ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε: «Δεν επιτρέπεται στην κυβέρνηση να αποχωρήσει ατάκτως στις παράλογες απαιτήσεις της Τρόικας. Δε δεχόμαστε το πάγωμα, γιατί οι μισθοί δεν ευθύνονται για την ανταγωνιστικότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος άσκησε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης, σε σχέση με τις δημόσιες δαπάνες και επέμενε να μη δοθούν οι αυξήσεις και οι τριετίες, ενώ αφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρχει πρόβλεψη στη συμφωνία και για τους ανέργους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Ασημακόπουλος, τόνισε ότι οι κοινωνικοί εταίροι «δε θα τα κάνουν θάλασσα», όπως οι κυβερνήσεις, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Κορκίδης, υπερασπίστηκε το πάγωμα των μισθών και επισήμανε ότι οι κοινωνικοί εταίροι δίνουν ένα όπλο στην κυβέρνηση εναντι των απαιτήσεων της Τρόικας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook