Τα στελέχη της Αλ Κάιντα έχουν μειωθεί αισθητά σε αριθμό τα τελευταία χρόνια στο Ιράκ, όμως η οργάνωση εξακολουθεί να παραμένει επικίνδυνη, τόνισε ο εκπρόσωπος του στρατηγείου επιχειρήσεων στην Βαγδάτη στρατηγός Κάσεμ 'Ατα.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας διοχετεύουν οι υπηρεσίες αντικατασκοπίας μας και είναι ίδιες με αυτές που διαθέτουν και οι Αμερικανοί, τα ενεργά μέλη της Αλ Κάιντα, που ήσαν 33.000 το 2006, μετά βίας φθάνουν τα 3.000 σήμερα», δήλωσε ο στρατηγός, τονίζοντας πως «για πρώτη φορά δίνονται οι πραγματικοί αριθμοί».
«Παρά τη σημαντική τούτη μείωση, η Αλ Κάιντα παραμένει επικίνδυνη», τονίζει ο στρατηγός στη συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της αραβόφωνης εφημερίδας Ασχάρκ αλ Αουσάτ.

Κατά τον ίδιον, μόνον δύο, ή τρεις, υποψήφιοι για επιθέσεις αυτοκτονίας εισέρχονται σε μηνιαία βάση στο Ιράκ, έναντι 100 το 2006.

Στη διάρκεια της διετίας 2006-2007 ένα κύμα επιθέσεων είχε σπείρει τον όλεθρο στο Ιράκ, έως την δημιουργία των σουνιτικών πολιτοφυλακών που καταπολέμησαν το δίκτυο της Αλ Κάιντα και το εξολόθρευσαν σε μεγάλο βαθμό.
«Την εποχή εκείνη είχαμε 420 τρομοκρατικές επιθέσεις σε εβδομαδιαία βάση και τώρα δεν κάνουμε παρά 20 με 30 επιχειρήσεις» την εβδομάδα, τονίζει ο στρατηγός 'Ατα.

Ερωτηθείς για το ένταλμα σύλληψης κατά του σουνίτη αντιπροέδρου Τάρεκ αλ Χασέμι, του οποίου πολλοί φρουροί κατηγορούνται ως δράστες για πολλές επιθέσεις, ο στρατηγός τόνισε χωρίς περιστροφές πως «στην πλειονότητά τους οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις εκτελούνται από σωματοφύλακες πολιτικών υπευθύνων, οι οποίοι χρησιμοποιούν για τον σκοπό αυτό τα επίσημα οχήματα και κυβερνητικά δελτία ταυτότητας, όπως και όπλα».