Με τη απειλή χρεοκοπίας της χώρας αν δεν λάβει το νέο δάνειο να πλανάται στις συζητήσεις με την Τρόικα, συνεχίζεται και σήμερα το πολύ σκληρό παζάρι για τους μισθούς σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα.

 Μετά από έναν τετράωρο μαραθώνιο διαβουλεύσεων ως τα μεσάνυχτα χθες βράδυ με τον υπουργό Οικονομικών, φάνηκε ότι η Τρόικα βάζει πιεστικά στο τραπέζι όλα τα ζητήματα, από τις άγριες ανατροπές στα εργασιακά και τις μειώσεις μισθών, μέχρι τους επιπλέον φόρους για να καλυφθούν τα νέα ελλείμματα του 2011 και την τύχη των ελληνικών τραπεζών.

Όλα  αυτά στρώνουν απλώς το χαλί στην κρίσιμη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών που θα κρίνει πολλά. «Η πιο  μεγάλη ώρα από καταβολής Μνημονίου είναι ενδεχομένως σήμερα», σχολίαζε μιλώντας στο protothema.gr αρμόδιος παράγων του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται πολύ κοντά στις συζητήσεις.

Η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την Τρόικα κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, με στενό συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου να δηλώνει \’Όσο είμαστε ζωντανοί, συνεχίζουμε…\”

Για την Τρόικα, τα παζάρια για τα μέτρα έχουν νόημα, μόνο εφόσον τα κόμματα δεσμευτούν πως θα τα στηρίξουν και θα τα εφαρμόσουν. Αν και αρκετοί και μέσα στην κυβέρνηση «ποντάρουν» ότι η Τρόικα δεν πρόκειται να τραβήξει «την πρίζα» που συνδέει την ελληνική Οικονομία με την… μηχανική υποστήριξη, οι επίσημοι συνομιλητές της δεν θεωρούν απλώς «μπλόφα» την απαιτητική γραμμή  διαπραγμάτευσης των δανειστών μας.

Μέχρι χθες βράδυ πάντως, στις επαφές με την Τρόικα είχε επέλθει πρόοδος και συμφωνία μόνο για τα «εύκολα» μέτρα: πρόκειται για μέτρα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διορθώνουν τις αστοχίες στον προϋπολογισμού του 2011. Είναι όμως μόλις το ένα τρίτο τoυ «πακέτου» που θα πρέπει να συμφωνηθεί, αν και αρχίζουν να αμφισβητείται ακόμα και μέσα στο υπουργείο Οικονομικών κατά πόσον η Τρόικα απαιτεί πράγματι μέτρα 4,4 δισ. ευρώ.

Το βάρος των περικοπών δεν θα πέσει μόνο στον περιορισμό των κρατικών δαπανών και συγκεκριμένα στις δαπάνες υγείας (φαρμακευτική δαπάνη και νοσοκομειακή περίθαλψη) και στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Στη συνάντηση με τους ξένους βρέθηκαν τα καυτά θέματα του κατώτατου μισθού, του 13ου και του 14ου μισθού, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και η άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ.  Νέες επαφές θα υπάρξουν σήμερα, ενώ για τα νέ αμέτρα καλούνται, πλέον, να πάρουν αποφάσεις οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, με την κρίσιμη υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψή τους να αναμένεται για σήμερα ή αύριο.

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας έχει πάντως ως \”όπλο\” του την ομόφωνη θέση ΓΣΕΕ -εργοδοτών κατά της περικοπής του κατώτατου και του 13ου και 14ου μισθού.

Τα νέα μέτρα, εφόσον υπάρξει κατάληξη, πρόκειται να παρουσιαστούν στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας  6 Φεβρουαρίου,  και αποτελούν προαπαιτούμενα για την ενεργοποίηση του PSI και την καταβολή των 30 δισ. ευρώ από την ΕΕ προς τη χώρα μας.

Εφόσον επικυρωθούν από το Eurogroup  τότε συμπεριληφθούν στο «μικρό» Μνημόνιο το οποίο θα περιέχει τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα (conditionality) για το PSI. Θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση για το νέο Μνημόνιο έως τον Ιούνιο, στο οποίο θα κωδικοποιούνται  μέτρα και πολιτικές ως το 2014. Τα μέτρα καθώς και η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ θα πρέπει να ψηφιστούν στη Βουλή.             

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook