Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το κύμα ψύχους στην Ευρώπη. Τουλάχιστον 164 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες -από την Ουκρανία μέχρι την Ιταλία- έρχονται αντιμέτωπες με πτώση θερμοκρασίας-ρεκόρ και προβλέψεις για συνέχιση του χιονιά.

Ολόκληρα χωριά αποκλείστηκαν την Πέμπτη σε περιοχές της ανατολικής Ευρώπης, την ώρα που προβλήματα προκλήθηκαν στις μετακινήσεις, καθώς δρόμοι έμειναν κλειστοί και πτήσεις και δρομολόγια τρένων ακυρώθηκαν.

Τουλάχιστον 11.000 Σέρβοι έχουν αποκλειστεί σε χωριά σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, εξαιτίας των έντονων χιονοπτώσεων.Οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών της χώρας περιγράφουν την κατάσταση ως «πολύ σοβαρή». Δεκατέσσερις επαρχίες έχουν επηρεαστεί από τον χιονιά. Ελικόπτερα έχουν μεταφέρει κάποιους ανθρώπους σε καταφύγια, ενώ έχουν σταλεί τρόφιμα και φάρμακα σε αποκλεισμένες περιοχές.

Επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Σερβία, ενώ οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών εκφράζουν ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας των ηλικιωμένων και των ανθρώπων που πάσχουν από ασθένειες.

Οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους -30 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης.

Στην Ουκρανία δεκάδες χιλιάδες άτομα μετέβησαν σε καταφύγια, προκειμένου να προστατευτούν από το κρύο. Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, το πολικό ψύχος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 63 ανθρώπους. Οι περισσότεροι από αυτούς πάγωσαν στους δρόμους, ενώ άλλοι πέθαναν σε νοσοκομεία από υποθερμία.


Εννέα ακόμα άνθρωποι πέθαναν στην Πολωνία, καθώς η θερμοκρασία έπεσε στους -32 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών φτάνει, έτσι, τους 29 από την έλευση του χιονιά.

Στη Ρουμανία, οκτώ άτομα πέθαναν στη διάρκεια της νύχτας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 22, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε αρκετές περιοχές της Ρουμανίας.

Στη Βουλγαρία τουλάχιστον 10 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ενώ τα ATM σταμάτησαν να λειτουργούν εξαιτίας του κρύου.

Στη Λεττονία δέκα άτομα πέθαναν γύρω από την πρωτεύουσα Ρίγα, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τους νεκρούς σε άλλες περιοχές της χώρας. Στην γειτονική Λιθουανία ένας 55χρονος άστεγος ήταν το ένατο θύμα της κακοκαιρίας.

Εκατοντάδες άτομα στην Ιταλία εγκλωβίστηκαν σε τρένα, καθώς οι πολικές θερμοκρασίες προκάλεσαν χάος στις μετακινήσεις στα κεντρικά και βόρεια της χώρας.

Από τον χιονιά -τον χειρότερο τα τελευταία 27 χρόνια στη χώρα- έχουν χάσει τη ζωή τους ένα βρέφος στη Σικελία, ένας 76χρονος άνδρας στην Πάρμα και ένας άστεγος στο Μιλάνο.

Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Αυστρία, ενώ στη Γαλλία 41 από τις 101 περιοχές βρίσκονται σε συναγερμό για χιόνι ή «πολύ κρύο». Στο Παρίσι ο στρατός μετατρέψει 600 χώρους σε στρατιωτικά κτίρια σε καταφύγια, προκειμένου να προστατευθούν οι άστεγοι.

Πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τσεχία και δύο στη Σλοβακία.

Στο Βελιγράδι, οι άστεγοι που δεν κατάφεραν να αποσπάσουν μία από τις 140 θέσεις στο μοναδικό καταφύγιο της χώρας, έσπευσαν να προστατευθούν από το κρύο σε λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ.

«Αν και οι σκληροί χειμώνες είναι αναμενόμενοι σε αυτές τις περιοχές του κόσμου, αυτή η πρόσφατη παγωνιά ήρθε στο τέλος ενός σχετικά ήπιου χειμώνα» ανέφερε ο Ζλάτκο Κόβατς, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

«Οι άστεγοι ήταν απροετοίμαστοι και δεν γνώριζαν τι θα συμβεί. Δεν παρακολουθούν τις μακροπρόθεσμες καιρικές προβλέψεις και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι» ανέφερε.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το κρύο θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες.

Στους -10 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία στο Βερολίνο, το οποίο θα ντυθεί στα λευκά. Χιονοπτώσεις προβλέπονται και για αρκετές περιοχές της Βρετανίας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

(in.gr)