Στα 2,88 δισεκατομμύρια ευρώ έκλεισε το ποσό που αποφασίστηκε να διατεθεί το 2012 για την κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης, κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, να ζητά «λιτότητα» και στις συνταγές που γράφουν οι γιατροί, καλώντας τους να συμβάλλουν στην προσπάθεια για τη μείωση της δαπάνης. 

«Ζητήσαμε απ΄ όλους έκπτωση. Πλήρωσαν οι φαρμακοποιοί, οι εταιρείες και οι φαρμακαποθήκες. Δεν μπορεί οι γιατροί να συνεχίζουν να γράφουν», επισήμανε την Πέμπτη το πρωί ο υπουργός Υγείας σε συνάντηση με εκπροσώπους των γιατρών, των φαρμακοποιών και των φαρμακευτικών εταιρειών. 

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Λοβέρδος, ο προϋπολογισμός για την φαρμακευτική δαπάνη αφορά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας και όχι μόνο αυτά που έχουν ενταχθεί στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τον προϋπολογισμό ούτε κατά ένα ευρώ».

Η πλευρά των φαρμακοποιών υποστήριξε ότι αυτό σημαίνει ότι το ποσό που αναλογεί για φάρμακα σε κάθε ασφαλισμένο είναι μόλις 23 ευρώ το μήνα. Ακόμη, ο υπουργός Υγείας ανέφερε στους εκπροσώπους των φορέων ότι κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα συμφωνήθηκε ότι ένα υπουργείο θα έχει την ευθύνη για την Ασφάλιση και την Υγεία, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές.

Από τη μεριά του, ο Γ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι το θέμα του φαρμάκου έχει τεράστια οικονομική και κοινωνική σημασία, καθώς όπως είπε εάν δεν είχε επιτευχθεί μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη «τότε θα προβαίναμε σε αντίστοιχη μείωση των συντάξεων». Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των γιατρών και των φαρμακευτικών εταιρειών εξέφρασαν αρκετές αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook