Την ευθύνη των «greek statistics» για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εξετάζει άρθρο του BBC με τίτλο «Πώς τα ‘μαγικά’ εξαφάνισαν το ελληνικό χρέος πριν την ένταξη στο ευρώ».


Τη δεκαετία του ’90 η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά εργαζόταν σε έναν επενδυτικό οίκο στο Λονδίνο, παρακολουθώντας από απόσταση τις προετοιμασίες ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. 


«Συνηθίζαμε να τον αποκαλούμε μάγο, επειδή μπορούσε να εξαφανίσει τα πάντα», θυμάται, αναφερόμενη στον τότε επικεφαλής της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας. «Εξαφάνισε τον πληθωρισμό. Και έπειτα έκανε και το έλλειμμα να εξαφανιστεί».


Το άρθρο αναφέρει ότι η οικονομολόγος ήξερε –και συμβούλευε τους πελάτες της- πως η ελληνική οικονομία δεν ήταν έτοιμη και πως τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιούσε η κυβέρνηση δεν αντικατόπτριζαν την πραγματικότητα.


Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της Ε.Ε. επιτάσσει ότι στο μέλλον καμία χώρα δεν θα παρουσιάζει δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ. Ο ίδιος όμως κανόνας ίσχυε ήδη από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που οδήγησε στη δημιουργία του ευρώ. Κάποιες χώρες δεν συμμορφώθηκαν, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, επισημαίνει το άρθρο. «Η Ελλάδα μαγείρευε τα νούμερα για την ένταξή της στο ευρώ από την αρχή».


«Πώς όμως συνέβη αυτό;», συνεχίζει το άρθρο.


«Πάρτε για παράδειγμα τον ΟΣΕ. Έχασε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως», θυμάται η κ. Ξαφά. «Ο ΟΣΕ είχε περισσότερους υπαλλήλους από επιβάτες. Ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος είχε πει δημόσια τότε πως θα ήταν λιγότερο δαπανηρό αν χρησιμοποιούσαν όλοι ταξί». Οι αρχές χρησιμοποίησαν έναν μαγικό, βελούδινο τρόπο να εξαφανίσουν το πρόβλημα. «Η εταιρεία θα προχωρούσε στην έκδοση μετοχών που θα αγοράζονταν από την κυβέρνηση. Άρα η δαπάνη δεν θα καταγραφόταν ως έξοδο αλλά ως χρηματοοικονομική συναλλαγή, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται στον ισολογισμό για τον προϋπολογισμό.


Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας ομολογεί στο BBC πως όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του διαπίστωσε την τεράστια απόκλιση των στοιχείων για το έλλειμμα από το πραγματικό. «Η διαφορά ήταν περίπου 7%», λέει. «Ο προϋπολογισμός τοποθετούσε το έλλειμμα στο 1,5%, ενώ το πραγματικό ήταν στο 8,3%».


Ο κ. Δούκας θυμάται πως όταν τόνισε την ανάγκη περικοπής των δαπανών η απάντηση που έλαβε ήταν πως σε λίγους μήνες  έρχονται οι Ολυμπιακοί αγώνες και πως δεν είναι κατάλληλα στιγμή να αναστατωθεί ο λαός και να αρχίσει τις απεργίες.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook