Ο ηγέτης της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε την Τρίτη σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι προτίθεται να παραμείνει στη χώρα του ως «επικεφαλής της επανάστασης», καθώς εκτιμά ότι δεν κατέχει επίσημη θέση, από την οποία μπορεί να παραιτηθεί.

Στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Καντάφι αυτοχαρακτηρίστηκε «βεδουίνος πολεμιστής», που χάρισε «δόξα» στους Λίβυους και είπε ότι η εικόνα της χώρας του στο εξωτερικό «διαστρεβλώνεται».

Την ίδια ώρα ο Καντάφι απείλησε ευθέως με θάνατο όλους όσους συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με βάση τους νόμους της Λιβύης όσοι διαδηλώνουν έχοντας στην κατοχή τους όπλα τιμωρούνται με θάνατο».
\”
Κανένας τρελός δεν θα μπορέσει να κομματιάσει τη χώρα μας\”, πρόσθεσε, απειλώντας ότι θα \”καθαρίσει τη χώρα από σπίτι σε σπίτι\” καλώντας το στρατό και την αστυνομία να ξαναπάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. \”Παραδώστε τα όπλα σας αμέσως, διαφορετικά θα γίνουν σφαγές\”, προειδοποίησε τους διαδηλωτές.

«Εμείς οι Λίβυοι αντισταθήκαμε στις Ηνωμένες Πολιτείας και στη Βρετανία στο παρελθόν και δεν θα παραδοθούμε» τόνισε επίσης.

Εν τω μεταξύ, τραγικός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της λαϊκής εξέγερσης στη Λιβύη όπου, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 560, ενώ αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων.

Η κατάσταση στη Λιβύη είναι πλέον εκτός ελέγχου και χιλιάδες Ευρωπαίοι και Αιγύπτιοι πολίτες που ζουν ή εργάζονται στη χώρα, ετοιμάζονται για τοι ταξίδι της επιστροφής.

Το μεσημέρι της Τρίτης, οι αρχές της χώρας επέτρεψαν σε δύο αιγυπτιακά μεταγωγικά αεροσκάφη να προσγειωθούν στη Λιβύη για να παραλάβουν Αιγύπτιους εργάτες. Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ, η Egyptair θα στείλει εντός της ημέρας τέσσερα αεροσκάφη για να παραλάβουν όλους τους Αιγύπτιους που βρίσκονται στη χώρα.

Την ίδια ώρα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στέλνει τρία αεροσκάφη στην Τρίπολη για να παραλάβουν τους Γάλλους που περιμένουν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, ενώ αεροσκάφος της πορτογαλικής πολεμικής αεροπορίας που έφθασε την Δευτέρα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης αναχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα με επιβαίνοντες 114 Πορτογάλους και ξένους.

Αλλά και το ιταλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εκατό Ιταλοί που βρίσκονται στη Βεγγάζη, θα επαναπατριστούν σύντομα με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας.

Από την πλευρά της η Τουρκία, αποστέλλει οχηματαγωγά πλοία προκειμένου να απομακρύνει περίπου 25.000 τούρκους πολίτες που εργάζονται σε κατασκευαστικά έργα, ενώ ετοιμασίες για την αποστολή αεροσκάφους C-130 κάνει και η Ιταλία. Το καθεστώς Καντάφι έδωσε τη Δευτέρα εντολή στο στρατό να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών, ενώ πολεμικά αεροσκάφη φέρονται να βομβάρδισαν πολλές περιοχές της Τρίπολης.

Όπως μάλιστα έγινε γνωστό τη Δευτέρα, αξιωματούχοι του στρατού της Λιβύης, αυτομόλησαν στην Μάλτα αρνούμενοι να ανοίξουν πυρ εναντίον των συμπολιτών τους.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο ηγέτης της Λιβύης έδωσε, μεταξύ άλλων, την εντολή να εκτελείται όποιος δεν υπακούει και δεν συμμορφώνεται με το νόμο, ενώ έχει απαγορευτεί η είσοδος ξένων δημοσιογράφων στη χώρα.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι με μια σύντομη δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση, αντέκρουσε τις φήμες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη και να βρίσκεται καθοδόν για τη Βενεζουέλα. «Είμαι στην Τρίπολη» είπε, «δεν είμαι στη Βενεζουέλα», ενώ βρισκόταν κάτω από μία μεγάλη ομπρέλα καθώς έβγαινε από την μπροστινή θέση ενός οχήματος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να συζητήσει την κρίση στη Λιβύη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης παραιτήθηκε, διαμαρτυρόμενος για την «υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών», ενώ οι διπλωμάτες της αποστολής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν το στρατό της Λιβύης να «βοηθήσουν τους διαδηλωτές να απαλλάξουν τη χώρα από τον Τύραννο Καντάφι».
Την ίδια ώρα, η υπουργός Εξωτερικών, των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει την αιματοχυσία και να σεβαστεί τις επιθυμίες, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Ήδη πάντως, έχουν αρχίσει να καταγράφονται ρήγματα στη συνοχή του καθεστώτος Καντάφι.
«Οι επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών στη Λιβύη μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» δηλώνει η Υπάτη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι
Tο πετρέλαιο έχει αγγίξει τα 92 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 6%. Ανάλογα έχουν πέσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ έχουν εκτοξευτεί στο ύψος οι τιμές των μετάλλων με τον χρυσό να φτάνει στα 1400 δολάρια ανά ουγγιά.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook