Στις 6 Φεβρουαρίου η βασίλισσα της Αγγλίας γιορτάζει το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της, μαζί με ολόκληρη τη Βρετανία και -σε μικρότερο βαθμό- τα υπόλοιπα κράτη της Κοινοπολιτείας. Ας θυμηθούμε περισσότερα για την μακροβιότερη σύγχρονη βασίλισσα του κόσμου.

Η Ελισάβετ η Δεύτερη της Βρετανίας, κατά κόσμος Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαίρη, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926 στο Λονδίνο. Πατέρας της ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος, που «έσωσε την παρτίδα» για την βασιλεία στην Αγγλία, μετά την παραίτηση του Ερρίκου του 8ου για να παντρευτεί την αμερικανίδα και δύο φορές διαζευγμένη Γουόλις Σίμπσον.

\"http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120203/engine/newego_LARGE_t_1101_54027004_type12128.jpg\"

Μετά το θάνατό του το 1952, ανέβηκε στο θρόνο και παραμένει εκεί έκτοτε, όντας πλέον η δεύτερη μακροβιότερη μονάρχης εν ζωή παγκοσμίως, αλλά και η δεύτερη μακροβιότερη μονάρχης στην βρετανική Ιστορία. Παράλληλα, ηγείται και της βρετανικής εκκλησίας. Δείτε περισσότερα κάνοντας κλικ στα σχετικά γραφήματα.

Ως επικεφαλής της Κοινοπολιτείας η Ελισάβετ συνταγματικά είναι βασίλισσα 16 εκ των 54 κρατών της Κοινοπολιτείας καθώς και επικεφαλής του κράτους. Οι χώρες αυτές είναι (κατά σειρά ίδρυσης κράτους) οι Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τζαμάικα, Μπαρμπάντος, Μπαχάμες, Γρενάδα, Παπούα Νέα Γουινέα, Νησιά του Σολομώντα, Τουβαλού, Σάντα Λουσία, Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Μπελίζε, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Σεντ Κιτς και Νέβις.

\"Ελισάβετ:

Εχει τέσσερα παιδιά με τον πρίγκηπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, τον Κάρολο (διάσημο για τον γάμο του με την Νταϊάνα και το «σκάνδαλο» με την Καμίλα), την Αννα, τον Αντριου και τον Εντουαρντ.

Η χρονιά που κατά την βασίλισσα θα της μείνει αξέχαστη ως η «φρικτή χρονιά» ή annus horribilis στα λατινικά, είναι το 1992, όταν ο Κάρολος και ο Αντριου βρέθηκαν σε διάσταση με τις συζύγους τους, ενώ η Αννα χώρισε και επίσημα. Την ίδια χρονιά μία πυρκαγιά κατέστρεψε τμήμα του κάστρου του οίκου των Ουίνσδορ.

Ακολούθησε το καταστροφικό για την βασιλική οικογένεια φλερτ του Καρόλου με την Καμίλα, παράλληλα και μετά το διαζύγιο με την Νταϊάνα το 1996. Η «πριγκήπισσα του λαού» σκοτώθηκε ένα χρόνο μετά στο Παρίσι, ολοκληρώνοντας την τραγωδία.

Ωστόσο η δημοφιλία της επανήλθε σε υψηλά ποσοστά και έμεινε έκτοτε εκεί, ενώ συμπληρώνει 60 χρόνια ως βασίλισσα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook