Κατανάλωση 6,4 λτ./100 χλμ. για ένα αυτοκίνητο 340 ίππων και 1.850 κιλών ακούγεται σαν ψέμα. Δεν είναι όμως, τουλάχιστον, για την περίπτωση της BMW ActiveHybrid5.

Στην γκάμα των υβριδικών μοντέλων της BMW προστέθηκε η ActiveHybrid5, η οποία είναι το πρώτο υβριδικό παραγωγής της γερμανικής φίρμας που μπορεί να κινηθεί αποκλειστικά ηλεκτρικά, και το πρώτο παγκοσμίως το οποίο αντλεί πληροφορίες μέχρι και από το Navi για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Και πιστό στη σπορ φιλοσοφία της φίρμας, είναι ένα από τα λίγα υβριδικά που χαίρεσαι να οδηγείς, αφού σε προδιαθέτει με την άριστη οδική συμπεριφορά και τις εκρηκτικές επιδόσεις του.

\"http://www.autotriti.gr/jpg/autotriti/390/NEWS/BMW32123.jpg\"

Τα διακριτικά ActiveHybrid

Η ActiveHybrid5 διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες BMW 5 Series με τα σχετικά λογότυπα στις πίσω κολόνες και στο πορτμπαγκάζ, στη μάσκα (έχει γαλβανισμένες γρίλιες) και στις απολήξεις της εξάτμισης. Προαιρετικά, διατίθεται με 18άρες ζάντες που συμβάλλουν στην καλύτερη αεροδυναμική, ενώ ειδικό για την περίσταση είναι το Bluewater μεταλλικό χρώμα του αμαξώματος. Στο εσωτερικό, διακριτικά ActiveHybrid5 θα εντοπίσετε στα μαρσπιέ, στην κεντρική κονσόλα και στο χώρο των αποσκευών όπου έχει τοποθετηθεί η μπαταρία. Αυτή είναι ιόντων λιθίου και καταλαμβάνει 145 λίτρα από τη συνολική χωρητικότητα (520 λτ.).

\"\"
H BMW ActiveHybrid5 απαρτίζεται από έναν 3λιτρο 6κύλινδρο TwinPower Turbo που αποδίδει 306 ίππους και έναν ηλεκτροκινητήρα 55 PS και 210 Nm.

160 χλμ./ώρα και τον κινητήρα σβηστό!
Το υβριδικό σύστημα της ActiveHybrid5 απαρτίζεται από έναν 3λιτρο σε σειρά 6κύλινδρο TwinPower Turbo που αποδίδει 306 ίππους και έναν ηλεκτροκινητήρα 55 PS και 210 Nm. Αυτός είναι τοποθετημένος σε παράλληλη διάταξη μεταξύ του κινητήρα και του αυτόματου κιβωτίου της ZF (8 σχέσεων!) και είναι ικανός να κινήσει το μοντέλο για 4 χιλιόμετρα αποκλειστικά ηλεκτρικά. Τουλάχιστον όταν η ταχύτητα δεν υπερβεί τα 60 χλμ./ώρα, ή δεν χρειαστεί η συνδρομή του βενζινοκινητήρα. Μάλιστα, να σημειωθεί ότι ρολάροντας μέχρι τα 160 χλμ./ώρα στο ECO PRO, ο κινητήρας καύσης σβήνει και αποσυνδέεται εντελώς. Έτσι, πρακτικά, κινείσαι με 160 χλμ./ώρα και στιγμιαία κατανάλωση 0,0 λτ./100χλμ!. Και όταν παίρνει πάλι μπροστά ο κινητήρας, αυτό γίνεται σε κλάσματα δευτερολέπτου και χωρίς να το αντιληφθείς…
\"\"
Η BMW ActiveHybrid5 διαθέτει λόγω της περίστασης το Bluewater μεταλλικό χρώμα του αμαξώματος.

Fun to drive στο δρόμο
Αν και στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς τα υβριδικά οχήματα είναι κατά γενικό κανόνα αδιάφορα και ανοργασμικά, η περίπτωση της 5άρας ανήκει στις λίγες, μα λαμπρές εξαιρέσεις. Οι άνθρωποι της BMW έχουν εστιάσει στην οδηγική απόλαυση μένοντας πιστοί στην φιλοσοφία τους. Έτσι, η ActiveHybrid5 είναι ακλόνητη στον αυτοκινητόδρομο και απορροφά αποτελεσματικά τις ανωμαλίες του δρόμου παρά του σφιχτού set-up της ανάρτησης. Χάρη σε αυτή, μάλιστα, και στο εξαιρετικό ζύγισμα υπακούει πιστά στις εντολές του οδηγού κατά τους γρήγορους ρυθμούς οδήγησης ακόμα και στο κλειστό επαρχιακό δίκτυο δείχνοντας ταυτόχρονα ανάλαφρη και όχι όχημα που το βάρος του ανέρχεται κοντά στους δύο τόνους. Φυσικά, σύμμαχος στο χαραχθεί ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπο του οδηγού είναι το τιμόνι που τρέφει συνεχώς τον οδηγό με δεδομένα από το δρόμο και η δυνατότητα να παίξεις με την ουρά εφόσον το επιθυμείς έχοντας απενεργοποιήσει το ESP.
\"\"
Η BMW ActiveHybrid5 διαθέτει λόγω της περίστασης το Bluewater μεταλλικό χρώμα του αμαξώματος.

Με την αρωγή του GPS
Η μονάδα ελέγχου της ActiveHybrid 5 είναι συνδεδεμένη με το Navigation, ώστε ανάλογα με τις τοπογραφικές συνθήκες να ορίζεται και ο τρόπος λειτουργίας του ηλεκτροκινητήρα. Για παράδειγμα, όταν έρχεται ανηφόρα και ακολουθεί κατηφόρα, ο ηλεκτροκινητήρας επενδύει όλη την ενέργεια από τις μπαταρίες, αφού θα επαναφορτιστεί στην κατηφόρα που ακολουθεί. Είναι η πρώτη φόρα που το GPS πέρα από το να μας καθοδηγεί εξυπηρετεί και στη μείωση της κατανάλωσης.

\"\"
Η μονάδα ελέγχου της ActiveHybrid 5 είναι συνδεδεμένη με το Navigation.

(autotriti)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook