Κοντά στην εξάρθρωση μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης που δρα στην Κρήτη και φέρεται να ενέχεται σε υποθέσεις εκβιασμών και τοκογλυφίας βρίσκονται πλέον οι διωκτικές Αρχές.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το περίφημο \”βαλιτσάκι\” της ΕΥΠ δουλεύει ασταμάτητα και ήδη έχουν καταγραφεί συνομιλίες ιδιαιτέρως αποκαλυπτικές σε σχέση με τη δράση τους. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι στον \”πυρήνα\” της παρακολούθησης βρίσκονται άτομα που χαρακτηρίζονται ως \”ηγετικές μορφές\” ομάδων που δρουν στο νησί και είναι εκείνοι που κατευθύνουν τα \”πρωτοπαλίκαρα\” τους σε βάρος των θυμάτων τους.

Η έρευνα διεξάγεται σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία και ξεκίνησε πριν από μήνες μετά από τις καταγγελίες που έφθασαν στην Αθήνα από θύματα του κυκλώματος.

Στις καταγγελίες αυτές στοχοποιούνται συγκεκριμένα πρόσωπα – κυρίως από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο – για εμπλοκή τους σε υποθέσεις εκβιασμών και τοκογλυφίας σε βάρος επιχειρηματιών και όχι μόνο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το περιεχόμενο των καταγγελιών είναι απίστευτο με τους παθόντες να περιγράφουν τον εφιάλτη που ζουν που έχει να κάνει από τον ψυχολογικό πόλεμο μέχρι ξυλοδαρμούς, απειλές σε βάρος των οικογενειών τους και προειδοποιητικές βομβιστικές επιθέσεις.

Αστυνομικές πηγές της Αθήνας επισημαίνουν ότι βρίσκονται κοντά στην εξάρθωση μίας μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης με διασυνδέσεις σε ολόκληρη την Κρήτη, την πρωτεύουσα αλλά και νησιά του νοτίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται δεν αποκλείεται να ανοίξουν και οι φάκελοι αυτοκτονιών επιχειρηματιών στην Κρήτη, οι οποίοι έδωσαν τέλος στη ζωή τους, \”παγιδευμένοι\” στα δίχτυα της τοκογλυφικής δράσης των εμπλεκομένων.

Το υπερσύγχρονο σύστημα της ΕΥΠ

Όπως έχει γράψει η \”Πατρίδα\”, η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα από τα πιο σύγχρονα παγκοσμίως συστήματα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, το δικό της σύστημα Echelon το οποίο αποτελείται από τρεις σούπερ κοριούς που έχουν στη διάθεσή τους η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Τα συστήματα αυτά είναι εγκατεστημένα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Τα συστήματα χειρίζονται εξειδικευμένοι υπάλληλοι με επικεφαλής την ομάδα Olaf.

Οι σούπερ κοριοί αποτελούνται από υποσυστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που συμπληρώνονται με ειδικά προγράμματα λογισμικού, ειδικά φορητά βαλιτσάκια παρακολούθησης, μετασκευασμένα βαν, κάμερες μεγάλων αποστάσεων και άλλα σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης αντίστοιχα με αυτά που χρησιμοποιεί η Σκότλαντ Γιάρντ και το FBI. Η τεχνική ανασυγκρότηση των υπηρεσιών της χώρας ξεκίνησε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και από τότε κάθε χρόνο προστίθενται και νέα κομμάτια στο παζλ.

Βασική δουλειά των «σούπερ κοριών» είναι οι επισυνδέσεις τηλεφώνων όπως αποκαλούνται επισήμως οι υποκλοπές που – θεωρητικά τουλάχιστον – πραγματοποιούνται πάντοτε κατόπιν εισαγγελικής άδειας τουλάχιστον για τις περιπτώσεις που αφορούν στο κοινό έγκλημα και την τρομοκρατία.

Κι αυτό γιατί χωρίς την άδεια αυτή δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν πειστήρια για οποιοδήποτε δικαστήριο τα ευρήματα των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές κάθε κοριός είναι ένα σύστημα από 55 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διπλάσιο αριθμό ειδικών συσκευών που μπορεί να παρακολουθεί ως και 1.500 αριθμούς ταυτόχρονα. Στοίχισε 3,5 εκατ. ευρώ και μπορεί να κάνει ταυτόχρονες παρακολουθήσεις όχι μόνο σταθερών ή κινητών τηλεφώνων, αλλά και e- mail, SΜS, fax, ακόμη και συνομιλιών σε ανοιχτούς χώρους.

εφημερίδα Πατρίς

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook