Για τη 1 το μεσημέρι της Κυριακής μετατίθεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους κυβερνητικούς εταίρους. Η συνάντηση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 2.30 το μεσημέρι του Σαββάτου και να συνεχιστεί την Κυριακή, λόγω κομματικής υποχρέωσης του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Θεσσαλονίκη το βράδυ του Σαββάτου. Ωστόσο, και λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αποφασίστηκε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση, Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο κ. Βενιζέλος ενημερώνει τους υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις στις χθεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναφορικά με κρίσιμα θέματα, όπως η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα), αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των δανειστών, ενώ για τις 14.30 έχει προγραμματισθεί τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους ομολόγους του. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο μετάβασης του κ. Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό.

Οι «κόκκινες γραμμές»

Πάντως, στη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων με τον πρωθυπουργό, οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να προσέλθουν με τις δικές τους κόκκινες γραμμές.

«Κόκκινες γραμμές» στα θέματα συλλογικών συμβάσεων, των μισθών και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και με αστερίσκους ως προς τις δυνατότητες ελιγμού και στα δύο πεδία της διαπραγμάτευσης θα προσέλθει ο Γ. Παπανδρέου. Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων των συζητήσεων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τρόικας, για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η τελευταία γραμμή υποχώρησης, την οποία κάποιοι θεωρούν ότι δεν θα χρειαστεί να υπερβεί, είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές – δηλαδή με διασφάλιση του δικαιώματος του δημοσίου να έχει καθοριστικό λόγο στη λήψη διοικητικών αποφάσεων.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τη λογική ότι το νέο μνημόνιο είναι η κρισιμότερη απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί στη χώρα και υπ\’ αυτήν την έννοια ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συναινέσει σε επώδυνες αποφάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαφυλάσσεται ένα στοιχειώδες δίκτυο προστασίας των εργαζομένων και η αποφυγή μετακύλισης των βαρών των τραπεζών στους πολίτες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα προσέλθει με τη λογική της ρήξης. Παρά τις έντονες αντιμνημονιακές φωνές που κυριαρχούν στην ΝΔ, ο Αντ. Σαμαράς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αρνηθεί τη συμφωνία και με τη στάση του να θέσει σε κίνδυνο PSI και το νέο δάνειο.

Βέβαια, υπάρχει η μεγάλη πίεση από τους ψηφοφόρους και την κομματική βάση που δυσανασχετεί και διακρίνει υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές». Είναι ενδεικτικό ότι την Παρασκευή δέκα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που ανήκουν στην τάση της λαϊκής δεξιάς, με επιστολή τους ζητούν από τον γραμματέα του κόμματος Ανδρ. Λυκουρέντζο να συγκληθεί άμεσα η Πολιτική Επιτροπή με θέμα την δανειακή σύμβαση και την πορεία προς τις εκλογές.

Κρίμο θέμα θεωρείται για τη ΝΔ και αυτό των έγγραφων δεσμεύσεων και το εάν ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει ώς το τέλος να μην υπογράψει.

Με αρνητική στάση έναντι των απαιτήσεων των πιστωτών θα προσέλθει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης που αρνείται τη μείωση του 13ου και 14ου μισθού, ενώ αντιπροτείνει την αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά μια ώρα.

Επίσης είναι αρνητικός στη μείωση των κατώτατων μισθών και θεωρεί ως υφεσιακό μέτρο την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Για το θέμα του κρατικού ελέγχου των τραπεζών είναι επιφυλακτικός και δεν μετακινείται από την κάθετη άρνησή του να μην δεχθεί τις έγγραφες δεσμεύσεις.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook