Ύστερα από αίτημα του Συλλόγου φίλων του ENISA και του Συλλόγου φίλων του Λουξεμβούργου στην Κρήτη, στο πλαίσιο της Παγκρήτιας κινητοποίησης για την υποστήριξη της παραμονής στην Κρήτη της έδρας του ENISA, ο Περιφερειάρχης Κρήτης προσκάλεσε σε συνάντηση τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές Κρήτης, καθώς και το δήμο Ηρακλείου, το Σάββατο 4/2/2012 στις 10:00 στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο.

Στη σύσκεψη αυτή έγινε εκτενής αναφορά στα αίτια που οδήγησαν στην παρούσα δυσμενή για την Κρήτη και την χώρα κατάσταση, και ελήφθησαν αποφάσεις για τις ενέργειες ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της 6ης Φεβρουαρίου στην αρμόδια Επιτροπή ITRE της Ευρωβουλής, ώστε πρωτίστως να αποτραπεί οποιασδήποτε μορφής υποβάθμιση της έδρας του Οργανισμού στο Ηράκλειο, και επιπρόσθετα να επιτευχθεί η επ’ αόριστον εντολή λειτουργίας του Οργανισμού.

Οι επανειλημμένες προσπάθειες για απομάκρυνση του ENISA  από τη Κρήτη στηρίζονται διαχρονικά σε παντελώς αβάσιμα επιχειρήματα περί ακαταλληλότητας του νησιού για την έδρα Ευρωπαϊκού Οργανισμού, οι οποίες όχι μόνο αποτελούν ξεκάθαρη αντίφαση με τις Ευρωπαϊκές πολικές για τη Περιφερειακή Ανάπτυξη, αλλά υπονομεύουν την Ελλάδα ως φιλοξενούσα χώρα και προσβάλλουν την Κρήτη ως Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

Εκμεταλλευόμενος την ύπαρξη ενός γραφείου συναντήσεων του ENISA στην Αθήνα, που είχε παραχωρηθεί για διευκόλυνση του Οργανισμού με άδεια του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Εκτελεστικός  Διευθυντής του ENISA κ. Helmbrecht έχει ξεκινήσει με αυθαίρετη πρωτοβουλία από το περασμένο καλοκαίρι τη μεταφορά προσωπικού του Οργανισμού στην πρωτεύουσα. 

Το παρόν προσχέδιο του νέου κανονισμού λειτουργίας του ENISA προβλέπει το κατακερματισμό του Οργανισμού με τη διατήρηση μιας εικονικής έδρας, αλλά ταυτόχρονα τη μεταφορά όλου του επιχειρησιακού τμήματος του ENISA στην Αθήνα, αφήνοντας μόνο κάποιο διοικητικό προσωπικό στο Ηράκλειο, με παράλληλη δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων στις Βρυξέλλες και σε άλλες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η λύση αυτή, αν υιοθετηθεί,  θα σημάνει την ουσιαστική αποχώρηση του ENISA από την Κρήτη, αλλά και από την Ελλάδα, αφού θα μείωνε χωρίς αμφιβολία την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του έργου του, θα αύξανε σημαντικά το λειτουργικό κόστος και θα απαιτούσε τη δημιουργία νέων υποδομών.

Η πολιτική ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ακολουθώντας τις προτάσεις συμβούλων της, έδωσε την εντύπωση ότι συμφωνεί με τη μεταφορά όλου του τεχνικού προσωπικού του ENISA στην Αθήνα, υπαναχωρώντας έτσι από τις πάγιες και διαχρονικές θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες έχουν υποστηριχθεί ενεργά και επιτυχώς μέχρι σήμερα.

Μετά από συζήτηση αποφασίστηκε:

-Να ζητηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο να υποστηρίξει πάγιες και διαχρονικές θέσεις όλων των προηγούμενων Ελληνικών Κυβερνήσεων για τον ENISA και τα πραγματικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η μεταφορά του τεχνικού προσωπικού του ENISA στην Αθήνα, το οποίο αποτελεί την συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού του Οργανισμού,  ανοίγει το δρόμο για την οριστική απώλεια της έδρας από την Ελλάδα, υποσκάπτει τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την υποστήριξη της λειτουργίας του Οργανισμού στην έδρα του, απαιτεί σημαντικές νέες δαπάνες, και τέλος στερεί από τη Κρήτη αξιόλογες προοπτικές περιφερειακής ανάπτυξης.

-Να ενημερωθούν άμεσα από το αρμόδιο Υπουργείο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή ITRE της Ευρωβουλής για την θέση της Ελλάδας επί του θέματος.

-Να κινητοποιηθούν οι Ελληνικοί διπλωματικοί μηχανισμοί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κρατών Μελών και Ευρωκοινοβουλίου, με αιχμή του δόρατος τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, για την αποτροπή αρνητικού ψηφίσματος για την Ελλάδα στην Επιτροπή ITRE της Ευρωβουλής στο θέμα της έδρας του Οργανισμού, και την χωρίς υπαναχωρήσεις διεκδίκηση της επ’ αόριστο εντολής λειτουργίας του Οργανισμού στην σημερινή του έδρα στο Ηράκλειο της Κρήτης.

-Να ζητηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών να ασκεί έλεγχο στη χρήση του γραφείου συναντήσεων στην Αθήνα για σκοπούς διαφορετικούς από τους προβλεπόμενους. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος

Μανώλης Όθωνας, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ

Γεώργιος Σταυρακάκης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ

Εμμανουήλ Στρατάκης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου

Βασίλειος Κεγκέρογλου, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου

Μαρία Σκραφνάκη, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου

Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου

Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου

Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης, Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου

Μιχαήλ Κριτσωτάκης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Ελευθέριος Αυγενάκης, Βουλευτής ΔΗΣΥ Ηρακλείου

Σήφης Βαλυράκης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χανίων

Ευτύχης Δαμιανάκης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χανίων

Ευαγγέλια Κουρουπάκη, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χανίων

Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Βουλευτής ΔΗΣΥ Χανίων

Όλγα Κεφαλογιάννη,  Βουλευτής ΝΔ Ρεθύμνης

Μιχάλης Καρχιμάκης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λασιθίου

Ιωάννης Πλακιωτάκης, Βουλευτής ΝΔ Λασιθίου

Γεώργιος Αεράκης, Αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Δήμου Ηρακλείου

Μιχάλης Καραταράκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του ENISA