Διακοπή της χρηματοδότησης του ελληνικού ποδοσφαίρου, από τη στιγμή που δεν μπορεί να ρυθμίσει τα... του οίκου του προανήγγειλε ο ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής. Αφορά τόσο την ΕΠΟ, όσο και τα πρωταθλήματα της Superleague, Football League και Football League2. Νωρίτερα, το Υπυργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του είχε επισημαίνει την αυστηρότερη εφαρμογή των ρητρών βίας στις χορηγικές συμβάσεις της ΟΠΑΠ, αλλά και στις συμβάσεις για τα τηλεοπτικά διακιαώματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΓΑ:

"Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της η κυβέρνηση άνοιξε, χωρίς δισταγμό, το φάκελο της παθογένειας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με σαφείς εντολές του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, χάραξε και εφάρμοσε συγκεκριμένη πολιτική, προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας στον αθλητισμό και ειδικότερα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, των προσυμφωνημένων αγώνων, που βάραιναν σαν σκιά τη φερεγγυότητα των ελληνικών πρωταθλημάτων και τα χρόνια προβλήματα της διαφθοράς στον επαγγελματικό αθλητισμό.


Οι πολιτικές αυτές, η σημερινή φάση των οποίων αποτυπώνονται στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ενόψει των θλιβερών γεγονότων, που συνέβησαν στο ντέρμπι των αιωνίων, έχουν αποδώσει καρπούς και μάλιστα σημαντικούς, παρά την πρόσκαιρη εντύπωση που μπορεί να προκαλεί ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Από το σύνολο των 200 περίπου αγώνων, που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα στη Super League, το ποσοστό των επεισοδίων και μάλιστα σοβαρών έχει συρρικνωθεί ουσιωδώς εν σχέση με προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους, όταν ο φάκελος της βίας στα γήπεδα ήταν ερμητικά κλειστός.


Η σκιά των προσυνεννοημένων αγώνων με στενή συνεργασία Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, όπου διεξάγεται προανακριτική ερευνά σε βάθος. Η διαφθορά στο ποδόσφαιρο είναι στις μεγάλες προτεραιότητες και στο ερευνητικό μικροσκόπιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Είναι προφανές ότι οι πολιτικές αυτές εκδηλώνονται σε ένα χώρο, που νοσεί χρονίως και ο αγώνας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που έχουν συσσωρευτεί, είναι διαρκής και καθημερινός. Ο Έλληνας πολίτης πρέπει όμως να είναι βέβαιος ότι η ελληνική Πολιτεία με τρόπο συντεταγμένο ασχολείται με το σύνολο των παθογενειών που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, επειδή είναι άθλημα λαοφιλές.


Το συμπέρασμα από τα γεγονότα στο ντέρμπι των αιωνίων είναι προφανές: Το συντεταγμένο ποδόσφαιρο οφείλει να ξεκαθαρίσει το ίδιο ποια είναι τα όρια της αυτοδιοικητικής λειτουργίας του και πού στερείται της ικανότητας να οργανώσει τα του οίκου του.

Η συζήτηση για τη φερεγγυότητα των ελληνικών πρωταθλημάτων πρέπει να ανοίξει. Η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Οφείλει όμως να κάνει το ίδιο, και άμεσα, το συντεταγμένο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε διαφορετική περίπτωση η στρόφιγγα της χρηματοδότησης, που προέρχεται έμμεσα η άμεσα από το κράτος, θα κλείσει οριστικά για κάθε ομάδα, που καλλιεργεί άμεσα ή έμμεσα τη βία και για κάθε συνεταιρισμό που δεν μπορεί να κάνει το καθήκον του. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι σαφέστατη, ως προς το θέμα αυτό".