Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν τα περισσότερα αντιπολιτευτικά κινήματα στη Συρία, ανακοίνωσε πως οι νεκροί στην πόλη Χομς στη διάρκεια της νύχτας έφτασαν τους διακόσιους εξήντα, κάνοντας λόγο για «την τρομακτικότερη σφαγή» από την έναρξη της επανάστασης εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, το Μάρτιο του 2011.

Το Συμβούλιο απευθύνει έκκληση στη Ρωσία «να καταδικάσει το καθεστώς και να το καταστήσει υπεύθυνο για τις σφαγές» .

Tο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σήμερα θα συζητήσει το σχέδιο Απόφασης που υποστηρίζει, χωρίς να αναφέρεται ρητά σε αυτό, το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου που καλεί τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία.

Σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία κάλεσε «το συριακό λαό σε όλες τις περιοχές [της χώρας] να βγει στους δρόμους των πόλεων και των χωριών και να ξεσηκωθεί εναντίον του καθεστώτος το οποίο διέπραξε μια αληθινή σφαγή…στη Χομς».

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι εξελίσσονται σφοδρές, «σημαντικές μάχες» ανάμεσα στο στρατό και σε αποστάτες των ένοπλων δυνάμεων στη Χομς.

Δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν οι πληροφορίες που δίνουν ούτε οι ακτιβιστές ούτε η κυβέρνηση και κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία, αφού η Δαμασκός περιορίζει την πρόσβαση σε ανεξάρτητα ΜΜΕ.

Στα Ηνωμένα Έθνη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται εντός της ημέρας για να συζητήσει το Ευρωπαϊκό και Αραβικό σχέδιο Απόφασης που υιοθετεί το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου και καλεί τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία,

Διπλωμάτες χωρών-μελών του ΣΑ είπαν νωρίτερα ότι δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία–η οποία έχει αντιταχθεί σε οποιαδήποτε απόφαση θα έδινε το πράσινο φως για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης ή την «αλλαγή καθεστώτος» από ξένες δυνάμεις στη Συρία- θα απόσχει ή θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την έγκριση του σχεδίου απόφασης.

Η συνάντηση αναμενόταν να αρχίσει στις 09:00 ώρα Ανατολικής Ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών (16:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα αλλά η Ρωσία ζήτησε να γίνει στις 11:00 (18:00), σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές.

Η Γαλλική διπλωματία ανέφερε ότι προβλέπει την διεξαγωγή ψηφοφορίας για το θέμα το αργότερο την Δευτέρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook