Η σωτηρία της Ελλάδας είναι πολύ δύσκολη και η έξοδος από την Ευρωζώνη πιθανή υποστηρίζει ο νέος επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αυστριακός Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος φθάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα για συναντήσεις. Εκτιμά δε ότι η διεξαγωγή εθνικών εκλογών στην Ελλάδα την άνοιξη είναι προβληματική γιατί θα ανακόψει την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

«Πολύ δύσκολα θα σωθεί η Ελλάδα, θέλω να το πω ανοιχτά», υποστηρίζει ο Σβόμποντα σε συνέντευξη την Κυριακή στη γερμανική Ραδιοφωνία και επισημαίνει ότι δεν αποκλείεται η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση κατά την οποία οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδειχθεί ότι δεν είναι υλοποιήσιμες.

Πάντως προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες στους οικονομικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μια τέτοια εξέλιξη.

«Δεν θα πρέπει όμως να χαρούμε για κάτι τέτοιο, διότι πέρα από την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό οι τράπεζες και οι οικονομικοί θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υποφέρουν» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές -και κυρίως την προεκλογική περίοδο—τις συνδέει με την «αναγκαστική διακοπή της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας» ενώ καλεί τους αρμόδιους να συζητήσουν σοβαρά το ενδεχόμενο αναβολής τους, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις. Μια διακοπή «θα ήταν καταστροφή» σημειώνει.

Εκτιμά ακόμη ότι το «κούρεμα» του χρέους θα προχωρήσει, αλλά εντοπίζει το πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα στις απαιτήσεις της τρόικας για περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό και τους μισθούς. «Οι άνθρωποι έχουν φθάσει στο όριο της αντοχής τους» επισημαίνει και προσθέτει ότι «έκανε μεγάλη ζημιά η συζήτηση για επίτροπο, διότι έφερε την αντίσταση του λαού». Δεν αποκλείει δε το ενδεχόμενο «καταστροφικών εξελίξεων» το επόμενο διάστημα, οι οποίες, όπως λέει «θα πλήξουν και τη Γερμανία και τη Γαλλία».

Σχετικά με την πρόσφατη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι «βαρέλι δίχως πάτο» ο Χάνες Σβόμποντα συμφωνεί ότι δεν μπορούν να δοθούν χρήματα αν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές. Αναφερόμενος δε στην αύξηση των φόρων, εξηγεί ότι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και η ελλιπής διοίκηση της Εφορίας δεν επέτρεψε να εισπραχθούν οι φόροι.

Αντίστοιχα, χαρακτηρίζει «ανώφελη» τη μείωση μισθών σε μια χώρα που έχει πολύ περιορισμένη εξαγωγική δραστηριότητα και λανθασμένη την πολιτική των υψηλών επιτοκίων που εφάρμοσε η Ευρώπη στον δανεισμό της προς την Ελλάδα.

* Στην Αθήνα ο Σβόμποντα, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook