Τελευταία ενημέρωση 20:31

Ολοκληρώθηκε στις 20:30 η κρίσιμη σύσκεψη του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία άρχισε στις 15:30. Επί τάπητος όλες οι πτυχές του μίνι Μνημονίου, καθώς και το PSI. Λίγο πριν από τις 19:00 την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα μαζί με τον Ζαν Λεμιέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑ 99,5, οι αξιωματούχοι του IIF συσκέπτονται σε ξεχωριστή αίθουσα με τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας Κουτρουμάνη.

Εν τω μεταξύ, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να συγκαλέσει συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο μετά την έναρξη της σύσκεψης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Μιχάλης Καρχιμάκης, επικοινώνησε με όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, από τα οποία ζήτησε να βρίσκονται σε ετοιμότητα τις επόμενες ώρες, διότι είναι πιθανό να χρειαστεί να συνεδριάσει το κομματικό όργανο και ίσως να κληθεί να λάβει και αποφάσεις.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε μία ακόμα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, παρουσία των Ευ.Βενιζέλου και Γ.Κουτρουμάνη.

Σύμφωνα με το Mega, η τρόικα ζητά μείωση 20% του κατώτερου μισθού (από 751 ευρώ σε 600 ευρώ) τόσο των νεοπροσλαμβανόμενων όσο και των εν ενεργεία εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση της μετενέργειας των συμβάσεων, μείωση του εφάπαξ κατά 20% έως 30%, μεσοσταθμική μείωση 20% των επικουρικών συντάξεων, κατάργηση δημοσίων οργανισμών με απολύσεις υπαλλήλων (συζητείται ο αριθμός 15.000 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2012).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες των Financial Times, ο Λουκάς Παπαδήμος είχε τηλεφωνική συνομιλία την Κυριακή με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.

Στις 15:30 άρχισε η συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό.

Ο μόνος που έκανε δηλώσεις κατά την προσέλευσή του στο Μαξίμου ήταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

«Προσέρχομαι με την ελπίδα να μην χρειαστεί να επαναλάβω όσα είπε προ ημερών ο Χέλμουτ Σμιτ» είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως καγκελάριος της Γερμανίας είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική στην Ανγκελα Μέρκελ για τη στάση που τηρεί έναντι της Ελλάδας.

Μιλώντας σε Γερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Αμβούργο εξήγησε:

«Εξυπνότερο θα ήταν να μην βρίζει τους Έλληνες, να μην τσουβαλιάζει δέκα εκατομμύρια ανθρώπους μαζί με τις παλιότερες κυβερνήσεις τους και στη συνέχεια να τους μαστιγώνει. Είναι υπερβολικά εύκολο ο χοντρός Γερμανός με πληθυσμό 80 εκατομμύρια να στριμώχνει τον ανίσχυρο Έλληνα.»

Και κατέληγε: «αν οι Ευρωπαίοι δεν καταφέρουν να σώσουν την Ελλάδα, τότε να τους πάρει ο διάολος».

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

«Η συμφωνία των αρχηγών δεν είναι αυτονόητη, αλλά είναι αναγκαία. Τα ερωτήματα που τίθενται στους αρχηγούς είναι πολύ συγκεκριμένα και πολύ δύσκολα και απολύτως υπαρξιακά. Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν δυσκολίες και εξαρτάται από το πώς εμείς θα διαχειριστούμε τα θέματα και το πώς θα ξανασυζητήσουμε με τους εταίρους» δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η δήλωση αυτή -έγινε τα ξημερώματα και αφού είχε ολοκληρωθεί η εξάωρη συνάντηση του πρωθυπουργού και των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με την τρόικα- εκφράζει αφ' ενός τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων απέναντι στις συνεχώς διευρυνόμενες απαιτήσεις της τρόικας, και αφ' ετέρου υποδηλώνει και αισιοδοξία για το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στις διαπραγματεύσεις πρέπει να βοηθήσουν και οι αρχηγοί. «Σε τελευταία ανάλυση, υπάρχει η δυνατότητα και αύριο οι αρχηγοί να συνεχίσουν οι ίδιοι εάν θέλουν τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μπορούν να τη δουν την τρόικα και οι αρχηγοί. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν την βλέπουν και οι ίδιοι και αρκούνται σε αυτά που θα τους πει ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός Οικονομικών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα «στη διαπραγμάτευση έχουμε βελτιώσει πολλά πράγματα, έχουμε περιορίσει πάρα πολύ το γήπεδο προς όφελός μας. Η τρόικα επικεντρώνεται σε όλα. Και εμείς έχουμε προσπαθήσει να αποκλείσουμε κάποια πράγματα και κάποια άλλα να τα βελτιώσουμε».

Πάντως, ο ίδιος επισημαίνει ότι «το βασικό αγκάθι είναι όλο το πακέτο των εργασιακών σχέσεων και βεβαίως υπάρχει ένα αντίστοιχο πρόβλημα με τα δημοσιονομικά μέτρα που εάν εξαρτιόνταν μόνον από τις ανάγκες του προϋπολογισμού θα ήταν μικρό πρόβλημα, γιατί πήγε πολύ καλά η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 σε σχέση με τα στοιχεία που καταθέσαμε για τον προϋπολογισμό του 2012. Το έλλειμμα το βλέπουμε σε αξιοπρεπή επίπεδα, αλλά το έλλειμμα εξαρτάται και από την επίπτωση που έχουν τα κάθε είδους εργασιακά μέτρα στα δημοσιονομικά».

Σχετικά με τη στάση της τρόικας, ο συγκεκριμένος παράγοντας επισήμανε ότι «στην τρόικα επικρατεί μια ολόκληρη αντίληψη για το πώς πρέπει να διαμορφώνονται οι οικονομικές πολιτικές για να εξασφαλίζεται το υψηλότερο δυνατόν επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Αυτή είναι μια σύνθετη επιστημονική, πολιτική και ιδεολογική συζήτηση που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο».

Σε ερώτηση για το εάν τα πρόσθετα μέτρα, ειδικά στο εργασιακό, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική, το κυβερνητικό στέλεχος ανάφερε ότι «αυτό το κάνουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπως το αντιλαμβάνονται αυτοί, όχι όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς που υποτίθεται ότι ξέρουμε ιδιομορφίες, συνθήκες, δυνατότητες. Αυτή η σύγκρουση γίνεται με βάση τον συσχετισμό των δυνάμεων που είναι πολύ γνωστός.

» Τα κράτη-μέλη τα ίδια έχουν ορισμένες προτεραιότητες. Τα κράτη ΑΑΑ συζήτησαν προχθές και έχουν μια συγκεκριμένη αντίληψη. Και ξέρετε ότι μειώθηκαν τα κράτη ΑΑΑ από έξι σε τέσσερα. Αυτή η αντίληψη είναι ευρύτατα διαδεδομένη. Δεν υπάρχει κανείς που να διαμορφώνει μια άλλη αντίληψη εκτός από εμάς. Δεν υπάρχουν χώρες, ούτε μέτωπα, ούτε σύμμαχοι σε αυτό.

» Συζητάμε για όλο το εργασιακό πακέτο στο τραπέζι. Έχουμε κάνει μια προσπάθεια να βγάλουμε κάποια πράγματα από το τραπέζι, αλλά πρέπει το πακέτο που θα μείνει εν τέλει να το θεωρήσουν ικανοποιητικό» κατέληξε στη δήλωσή του ο κυβερνητικός παράγοντας.


(in.gr)