Στοιχεία-σοκ για επίορκους οικονομικούς επιθεωρητές, οι οποίοι… έσβηναν πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς να έχουν καμία δικαιοδοσία, προέκυψαν σύμφωνα με πληροφορίες από έρευνα που πραγματοποίησε το τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Για την υπόθεση αναμένεται να ασκηθούν βαρύτατες ποινικές διώξεις για σειρά κακουργηματικών πράξεων, ενώ η εισαγγελέας που διενεργεί την έρευνα, Πόπη Παπανδρέου, αποστέλλει εντός των επόμενων ημερών κλήσεις στους πρώτους εμπλεκόμενους στην υπόθεση με την ιδιότητα του υπόπτου.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι εν ενεργεία οικονομικοί επιθεωρητές και θα κληθούν ως ύποπτοι τέλεσης αξιοποίνων πράξεων σε βαθμό κακουργήματος και σε συνδυασμό με το νόμο 1608 του 1950 περί καταχραστών του Δημοσίου. Για τέτοιου είδους αδικήματα, εφόσον οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι, προβλέπεται ακόμη και η ποινή των ισοβίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εισαγγελική έρευνα προκύπτει ότι οι εμπλεκόμενοι -περίπου δέκα-, χωρίς να έχουν καμία δικαιοδοσία, επισκέπτονταν επιχειρήσεις, για τις οποίες γνώριζαν ότι είχαν οικονομικές εκκρεμότητες με το Δημόσιο. Εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, διενεργούσαν επανελέγχους στις εταιρείες αυτές και ως διά… μαγείας έσβησαν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στις επιχειρήσεις κατά τον αρχικό έλεγχο.

Από τη δράση τους το ελληνικό Δημόσιο έχασε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που δεν αποδόθηκαν ποτέ από τις επιχειρήσεις, αφού αυτές εμφανίζονταν «καθαρές» και χωρίς οφειλές προς το Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες συναδέλφων των εμπλεκομένων οικονομικών επιθεωρητών.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook