Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 σκαρφαλώνουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η κλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη ενισχύει τους φόβους για πιθανές διαταραχές στην προσφορά πετρελαίου από τις χώρες της Μ.Ανατολής και της Β.Αφρικής.

Η τιμή του Μπρεντ εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008, σημειώνοντας άνοδο έως 2,7% στα 108,57 δολάρια το βαρέλι, ενώ αργότερα υποχώρησε στα 107,10 δολάρια.

Την Δευτέρα «έκλεισε» υψηλότερα κατά 3,1% στα 105,74 δολάρια, υψηλότερη τιμή «κλεισίματος» από τις 22 Σεπτεμβρίου 2008.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα διαπραγματεύεται στην περιοχή των 105 - 110 δολαρίων το βαρέλι.

Το αργό πετρέλαιο, στα συμβόλαια Απριλίου, ανήλθε μέχρι τα 98,48 δολάρια, για να υποχωρήσει αργότερα στα 96,53 με κέρδη 6,82 δολαρίων. Από τις 18 Φεβρουαρίου σημειώνει κέρδη της τάξεως του 10% περίπου.

Στο συμβόλαιο Μαρτίου η τιμή «πέταξε» υψηλότερα έως 8,29 στα 94,49 δολάρια, υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών είναι τώρα η Λιβύη. Σημειώνεται ότι η χώρα έχει τα υψηλότερα πετρελαϊκά αποθέματα στην Αφρική και τον Ιανουάριο παρήγαγε 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ποσότητα που είναι ίση με το 8% της κατανάλωσης πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ιταλική κυβερνητική πηγή στο Reuters, το πρωί της Τρίτης σταμάτησε η παροχή πετρελαίου από τους τερματικούς σταθμούς.

«Η κατάσταση είναι ανησυχητική. Το πρωί οι τερματικοί σταθμοί μπλοκαρίστηκαν στη Λιβύη», είπε. Η Ιταλία έχει αποθέματα πετρελαίου για 90 ημέρες και φυσικού αερίου για 30. Το 25% του πετρελαίου και το 10% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στη χώρα εισάγεται από τη Λιβύη.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι πετρελαιοπαραγωγών χωρών συναντήθηκαν ανεπισήμως στο Ριάντ της Σ.Αραβίας, την Τρίτη, ώστε να αποφασίσουν αν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση του ΟΠΕΚ, για να αυξηθεί η παραγωγή και να καλυφθεί το κενό στην αγορά.