Πέντε χιλιόμετρα πάνω από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, σε μία από τις πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα γωνιές του, οι επιστήμονες που βρίσκονται μέσα σε ένα ειδικά εξοπλισμένο αεροσκάφος ανακαλύπτουν ένα τοπίο με ψυχεδελικά χρώματα μέσα στο βαθύ πράσινο.

Οι ερευνητές από το Τμήμα Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ βρίσκονται σε ένα δικινητήριο Dornier 228, το οποίο έχει μετατραπεί σε επιστημονικό παρατηρητήριο. Ανάμεσα στα όργανα που μεταφέρει είναι ένα ραντάρ με την ονομασία LIDAR, το οποίο ρίχνει μια δέσμη λέιζερ στην κορυφή των δέντρων 400.000 φορές το δευτερόλεπτο. Αποτέλεσμα είναι ένας τρισδιάστατος χάρτης του δάσους με πρωτοφανείς λεπτομέρειες.

\"http://photos.mongabay.com/11/1024_DSC0066_568.jpg\"

Επίσης, υπάρχει ένας φασματογράφος, που διατηρείται σε θερμοκρασία 131 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν. Το μηχάνημα καταγράφει τις χημικές και οπτικές ιδιότητες του δάσους και μετρά έτσι τη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος, την οποία απεικονίζει με έντονα χρώματα. Η ομάδα καλύπτει μια απόσταση 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων την ώρα.

«Η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε μας δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να δούμε τον Αμαζόνιο τρισδιάστατα, με κάθε λεπτομέρεια, σε πολύ μεγάλη έκταση», λέει στην «Guardian» ο Γκρεγκ Ασνερ, οικολόγος από το Στάνφορντ.

«Πρόκειται για σημαντικές πληροφορίες που λείπουν από όλα τα πλάνα διαχείρισης αυτών των συστημάτων. Είναι όμως απαραίτητες για τη σωτηρία του Αμαζονίου και την ανάπτυξη πολιτικής που θα διαχειρίζεται καλύτερα το τροπικό δάσος ως πηγή πόρων, προστατεύοντας παράλληλα τη βιοποικιλότητά του», τονίζει ο Ασνερ.

\"http://photos.mongabay.com/11/1024_CAO_imagery_Peru-6.jpg\"

Το πρόγραμμα καταγράφει τις επιπτώσεις της ξηρασίας του 2010, της χειρότερης στην ιστορία του Αμαζονίου. Επίσης, μετρά με ακρίβεια την αποψίλωση των δασών και τη διάβρωση των εδαφών. Ενα από τα αισιόδοξα ευρήματα είναι η πλούσια βιοποικιλότητα που παρατηρείται στο δάσος σε μεγάλο υψόμετρο στις Ανδεις.

Τα στοιχεία ίσως αποδειχθούν πολύτιμα για το πρόγραμμα Redd του ΟΗΕ (για τη μείωση των εκπομπών από την αποψίλωση των δασών και την αποσάθρωση των εδαφών). Στο μέλλον, αυτό θα είναι η μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης για την προστασία των τροπικών δασών στον πλανήτη.

Το πρόγραμμα Redd θα ανταμείβει τις τροπικές χώρες που υλοποιούν μέτρα κατά της αποψίλωσης των δασών τους.

(Τα Νέα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook