Τα πουλιά είναι η κατηγορία των σπονδυλοζώων που έχει την οξύτερη όραση. Η καλή όρασή τους υποβοηθείται από το γεγονός ότι ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Όπως κι εμείς, έτσι και τα πουλιά έχουν ένα επάνω κι ένα κάτω βλέφαρο που μπορούν και κλείνουν το μάτι.

Κατά κανόνα τα βλέφαρα αυτά τα χρησιμοποιούν τα πουλιά μόνο όταν κοιμούνται. Όταν τα πουλιά θέλουν ν’ ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους, χρησιμοποιούν μια μεμβράνη ανοιγοκλεισίματος.

Είναι ένα είδος ελαστικής μεμβράνης που βρίσκεται κάτω από τα βλέφαρα και σύρεται επί του οφθαλμού από το πλάι. Έτσι, η μεμβράνη ανοιγοκλεισίματος κρατάει καθαρό τον κερατοειδή χιτώνα από ξένα αντικείμενα και εμποδίζει την ξήρανση του ματιού.


Εκτός από αυτό, λιπαίνει και συντηρεί τον κερατοειδή με ένα αδενικό έκκριμα ώστε να είναι πάντα άριστες οι οπτικές ιδιότητες του ματιού.

Η μεμβράνη ανοιγοκλεισίματος είναι κατά κανόνα διαφανής, κι έτσι το πουλί διατηρεί την όρασή του κατά το μεγαλύτερο μέρος, ακόμη κι αν η μεμβράνη καλύπτει το μάτι.

Οι βιολόγοι θεωρούν ότι τα πουλιά επωφελούνται από αυτή την ιδιότητα όταν πετούν και κάνουν βουτιά. Στον αέρα η μεμβράνη εμποδίζει την ξηρασία του ματιού, ενώ στο νερό το προστατεύει, μεταξύ άλλων, από το αλάτι.(scienceillustrated)