Με τηλεδιάσκεψη ζητούν να διαπραγματευτούν οι πολιτικοί αρχηγοί με τους εταίρους της χώρας τις επόμενες ημέρες ώστε να καταλήξει ευνοϊκότερα για την Ελλάδα η επικείμενη νέα συμφωνία.

Οι κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης μαζί με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο κάλεσαν τους επικεφαλής των δανειστών της χώρας να συζητήσουν άμεσα μαζί τους, προσπερνώντας τα κλιμάκια της Τρόικας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, έγινε έκκληση στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι και στη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κα Κριστίν Λαγκάρντ να συμμετέχουν σε μία από κοινού διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο.

Επίσης στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο ο μισθολογικός τομέας και οι τράπεζες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των αρχηγών των τριών κομμάτων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Πάνο Μπεγλίτη η αρχή του κ. Παπανδρέου είναι πως «τίποτα δεν πρόκειται να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνήσουν και οι τρεις». Ο κ. Μπεγλίτης χαρακτήρισε ως «κατευθυντήρια γραμμή» την ομόφωνη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.

Η ανακοίνωση για τις διαπραγματεύσεις παρατάθηκε κατά μία ημέρα, έτσι αύριο το απόγευμα οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνεδριάσουν ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, ενώ το Eurogroup της Τετάρτης μετατέθηκε για την Πέμπτη.

Ανακεφαλαιοποίηση

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως η χώρα με τη θετική ολοκλήρωση του PSI θα χορηγήσει ένα τεράστιο ποσό δις για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ότι αυτά τα χρήματα προστίθενται και επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της χώρας, άρα τον ελληνικό λαό.

Σχετικά ο κ. Μπεγλίτης επισήμανε: «Δεν μπορούμε οπότε να δεχτούμε την ιδιωτικοποίηση των κερδών και ο ελληνικός λαός να πάρει στις πλάτες του και τις ζημίες του τραπεζικού τομέα. Οι ελληνικός λαός έχει την απαίτηση να υπερασπιστεί τα περιουσιακά του δικαιώματα». Έτσι οι κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου θα ξεπερνούν το 70 με 80 τοις εκατό, ενώ σχετικά με το management το ελληνικό κράτος θα ασκεί «αυξημένο δημόσιο έλεγχο».

Ωστόσο, όπως τονίστηκε από τον κ. Μπεγλίτη «δεν θέλουμε να κάνουμε τον τραπεζικό τομέα σε ΔΕΚΟ, δεν θέλουμε τον τραπεζικό τομέα να αναπτύσσει πελατειακές σχέσεις», αφού όπως πρόσθεσε έχει να επιτελέσει κρίσιμο ρόλο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι με την πρόταση Παπανδρέου επιδιώκεται η διασφαλίσει του δημοσίου συμφέροντος και παράλληλα να δοθεί ώθηση στις τράπεζες, οι οποίες δεν παρέλειψε να τονίσει, έχουν τις δικές τους ευθύνες.

Ο κ. Μπεγλίτης μίλησε για αλλαγή στάσης από την πλευρά της Τρόικας, στον τραπεζικό τομέα, αφού μέχρι πρόσφατα επέμεναν στην λύση των προνομιούχων μετοχών.

Εργασιακά – μισθολογικό καθεστώς

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ η επιχειρούμενη επιβολή από την πλευρά της Τρόικας στις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων στερείται επιστημονικής βάσης. Τα κριτήρια που αναδιαμορφώνουν το κοινοτικό κόστος, τόνισε ο κ. Μπεγλίτης, ενώ στέλεχος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμιζε πως η μείωση του κατώτατου μισθού προσκρούει στο κοινοτικό κεκτημένο και οπότε θα πρέπει να γίνει συζήτηση με της Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Πρέπει να βρεθούν κοινές βάσεις συνεννόησης και συμφωνίας» επανέλαβε ο κ. Μπεγλίτης ενώ ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ είναι κατά της κατάργησης του 14ου  13ου  μισθού. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για διαφωνία του Γιώργου Παπανδρέου στην μείωση του κατώτατου μισθού, κάτι στο οποίο, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, συμφώνησαν οι κκ Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Μπεγλίτης επίσης κατέκρινε τη στάση Σαμαρά ο οποίος «βγαίνει να θριαμβολογεί για τον 13ο και 14ο μισθό», αφού κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν πως το θέμα αυτό είχε λήξει από το Σάββατο το απόγευμα. «Η εκ του ασφαλούς ρητορική δεν ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε», πρόσθεσε ο κ. Μπεγλίτης για την Νέα Δημοκρατία.

Επιπλέον αναφορικά με το μη μισθολογικό κόστος, η μείωση προβλέπεται να είναι δύο με τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως η μείωσή του κατά 22% «είναι υπερβολικά πολύ». Με αυτή τη μείωση, σύμφωνα με την Ιπποκράτους, έχει συμφωνήσει Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ.

Μάθημα χρεοκοπίας

Με εντολή του πρωθυπουργού κ. Λουκά  Παπαδήμου το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα ετοιμάσουν κείμενο που θα απαντά στις ερωτήσεις: «Τι σημαίνει για την Ελλάδα χρεοκοπία» και «τι θα συμβεί αν η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ;».

Ο κ. Πάνος Μπεγλίτης τόνισε πως ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιες θα ήταν οι συνέπειες εξόδου της χώρας από το ευρώ και σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Παπαδήμος θα πραγματοποιήσει επαφές με τα κόμματα της αριστεράς.

 Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτιστεί:

-Μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από τη Βουλή τόσο το PSI όσο και η νέα δανειακή σύμβαση

-Ζητήθηκε να γίνει τηλεδιάσκεψη μεταξύ των τριών αρχηγών και του πρωθυπουργού με τους επικεφαλείς των εταίρων κκ Μπαρόζο, Ντράγκι, Λαγκάρντ.

-Θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο σήμερα το μεσημέρι

θα συγκληθεί άμεσα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook