Το ευρώ δεν περνά και την καλύτερη φάση του, το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα το ίδιο. Είναι αυτή η πιο κατάλληλη στιγμή για να χαράξουν οι πόλεις το δικό τους δρόμο, τυπώνοντας τα δικά τους χρήματα, διερωτάται το BBC. Μία ομάδα ανεξάρτητων εμπόρων στο Μπρίστολ λανσάρουν το δικό τους νόμισμα με τη στήριξη του συμβουλίου της πόλης και μίας πιστωτικής ένωσης.

Η λίρα του Μπρίστολ, «Bristol Pound», θα τυπωθεί σε χαρτονομίσματα θα χρησιμοποιείται και σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Υπάρχουν κι άλλα τοπικά νομίσματα στη Βρετανία, τονίζει το BBC, αλλά αυτό είναι το πρώτο που θα μπορεί να χρησιμοποιείται για την καταβολή των φόρων των τοπικών επιχειρήσεων.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης «Bristol Pound», εξήγησε το σκεπτικό πίσω από το νόμισμα. «Οι μεγάλες εταιρείες απλά \”σκουπίζουν\” τα χρήματα από την περιοχή. Τα λεφτά μπαίνουν στο οικονομικό τους σύστημα και συνήθως καταλήγουν στο Λονδίνο κι από εκεί σε offshore προορισμούς».

Όμως, εξ ορισμού, οι λίρες του Μπρίστολ πρέπει να μείνουν στο Μπρίστολ. Αν ξοδευτεί ένα ποσό στο φούρνο, ο φούρναρης θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει για να πληρώσει τους προμηθευτές ή το προσωπικό του. Κι εκείνοι με τη σειρά τους θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα στην τοπική οικονομία.

Περισσότερες από εκατό εταιρείες έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στο νόμισμα που θα τυπωθεί σε χαρτονομίσματα της μίας, των πέντε, των δέκα και των είκοσι λιρών. Μία λίρα του Μπρίστολ θα ισούται με μία λίρα Αγγλίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook