«Ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί εάν ο νέος μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα προβλέπει επιτόκια δανεισμού αντίστοιχα με τα επιτόκια του EFSF», δηλώνει στο in.gr ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility – EFSF) Κριστόφ Φράνκελ.

 Ο ίδιος αποκλείει την αγορά ελληνικών ομόλογων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το in.gr απευθύνθηκε στην διοίκηση του EFSF αναφορικά με το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας με το νέο πακέτο των 130 δισ. ευρώ.

Η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών είχε αποφασίσει τον Ιούλιο 2011 ότι ο δεύτερος μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας να στηριχθεί στην παροχή δάνειων του EFSF με επιτόκια δανεισμού ισοδύναμα με τα επιτόκια του Ευρωπαϊκού Ταμείου, αλλά όχι κάτω από αυτό το κόστος χρήματος.

Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του European Financial Stability Facility Κριστόφ Φράνκελ ερωτηθείς για το επιτόκιο που θα φέρουν τα νέα δάνεια προς την Ελλάδα δήλωσε πως δεν μπορεί να προσδιορίσει το ακριβές κόστος χρήματος.

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω οποιοδήποτε ποσοστό αυτή τη στιγμή. Δεν γνωρίζω το επιτόκιο που έχει συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά, σε ερώτηση για το εάν το επιτόκιο θα κυμανθεί κοντά στο 3,5%, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα επιτόκια του νέου μηχανισμού έχουν αποσυνδεθεί πλέον από τον EFSF.

Σε άλλη ερώτηση για το εάν ο EFSF θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες απάντησε πως «δεν προβλέπεται ότι σε αυτό το στάδιο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αγοράσει οποιοδήποτε ελληνικό ομόλογο».

Τέλος, ξεκαθάρισε πως η χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον EFSF δεν απαιτεί νέο Μνημόνιο Κατανόησης, αλλά θα διέπεται από την συμφωνία που θα συνομολογήσουν οι ελληνικές αρχές και η τρόικα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook