Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012 στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου η φετινή εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΑΚ για το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς κατά την οποία πραγματοποιήθηκε βράβευση του Δικτύου Οινοποιών Ανατολικής Κρήτης, με προσκεκλημένο ομιλητή το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη.

Κατά το χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Πέτρος Ινιωτάκης αναφέρθηκε στον στόχο που έχει θέσει το ΤΕΕ/ΤΑΚ για το 2012 να στηρίξει την τοπική αγορά και επιχειρηματικότητα μέσω μιας σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων, καθώς είναι αυτονόητη η ανάγκη για συλλογική δράση προκειμένου να βγούμε από αυτήν τη δύσκολη πραγματικότητα στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία.

Έτσι επιλέχτηκε η φετινή εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΑΚ να αφιερωθεί σε ένα τομέα που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, το Δίκτυο Οινοποιών Ανατολικής Κρήτης, το οποίο από το 2006 αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτημένη και συντονισμένη έκφραση των οινοποιών της Ανατολικής Κρήτης.

Οι Οινοποιοί μας, δήλωσε ο Πρόεδρος, επενδύοντας στην Κρητική γη και κάνοντας πράξη την υγιή επιχειρηματική άμιλλα και την συνεργατική ανταγωνιστικότητα έχουν καταφέρει να αναδείξουν τον Κρητικό Αμπελώνα και μέσα σε πέντε χρόνια έχουν καταφέρει να διευρύνουν τους ορίζοντες των αγοραστών που απευθύνονται, και ήδη παράγουν πλούτο για όλους εμάς.

Επίσης, αναφέρθηκε στην απουσία της κρατικής και κοινωνικής ευαισθησίας, η οποία οδήγησε στην απαξίωση του πολιτισμικού και διατροφικού πλούτου του νησιού και στην έλλειψη σχεδιασμού αγροτικής πολιτικής, που είχε ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση της γεωργίας, τονίζοντας πως ειδικά σήμερα είναι ο κατάλληλος χρόνος να προωθήσουμε μια νέα ηθική και αναπτυξιακή παιδεία, κυρίως προς τους νέους ανθρώπους καθώς με αυτούς μπορούμε να αναζωογονήσουμε και να αναδείξουμε τα παραδοσιακά παραγωγικά συστήματα.

Έτσι θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε μια αρμονία των σχέσεων ανάμεσα στο φυσικό, ιστορικό, αρχιτεκτονικό και ανθρώπινο περιβάλλον αντάξια της κληρονομιάς μας, αυτού του κοιτάσματος με αξίες αιώνων που μέχρι και σήμερα δεν έχουμε αξιοποιήσει.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Ινιωτάκης μίλησε για τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο οποίος υπήρξε ο πρώτος οινοποιός που έκανε πραγματικότητα το όνειρο να αποκτήσει η Ελλάδα Κρασιά Ονομασίας Προέλευσης, βάζοντας έτσι στο διεθνή χάρτη το ελληνικό και το Κρητικό κρασί και τόνισε πως ο κ. Μπουτάρης πάντοτε επιλέγει να στηρίζει το κοινό όφελος του κλάδου και είναι αξιοθαύμαστα προσηλωμένος σ’ αυτό και ευχαριστώντας τον για την ευγενική του ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΤΕΕ/ΤΑΚ τον κάλεσε στο βήμα.

Κατά την ομιλία του ο κ. Μπουτάρης εξήρε την προσπάθεια των Κρητών οινοποιών να διασώσουν τον τοπικό αμπελώνα, και να αναδείξουν το κρητικό κρασί στις διεθνείς αγορές .
Αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που απαιτείται καθώς χρειάζεται μεγάλη υπομονή και επιμονή προκειμένου η επένδυση στο κρασί να αποδώσει πραγματική και οικονομική ανταμοιβή.

Επίσης, τόνισε πως θα πρέπει οι οινοποιοί να λειτουργούν με στόχο την ανάπτυξη στο χώρο τους και όχι να επιδιώκουν μόνο την προσωπική τους ενεργοποίηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στόχος πρέπει να είναι η διεύρυνση της πίτας κι όχι να φάμε κάποιο κομμάτι από την πίτα του γείτονα.

Επίσης, τόνισε πως μέσω του Δικτύου Οινοποιών και με σημείο αναφοράς το κρασί δίνεται η μεγάλη ευκαιρία να αναπτυχθεί ο οινικός τουρισμός που μπορεί να αποδώσει σημαντικά στην ανάπτυξη του νησιού μας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η βράβευση του Δικτύου Οινοποιών Ανατολικής Κρήτης.

Το τιμητικό δίπλωμα παρέλαβε ο Πρόεδρος του ΝΟΔΗ, κ. Νίκος Δουλουφάκης και παρευβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των εταιρειών που ανήκουν στο Δίκτυο.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μουσικό πρόγραμμα με τον Ψαραντώνη που με το μοναδικό του τρόπο ενθουσίασε τους παρευρισκομένους και προσέφερε «ψυχική ανάταση» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Η βραδιά έκλεισε με οινογευσία τοπικών κρασιών που ευγενικά προσέφερε το Δικτύο Οινοπαραγωγών και το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει τις εκλεκτές ποικιλίες που παράγει ο τόπος μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook