Νέος γύρος διαβουλεύσεων και σήμερα -στο παραπέντε των αποφάσεων- μεταξύ Ευάγγελου βενιζέλου και της Τρόικα. Στή σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 5 το απόγευμα θα συζητηθούν και οι νέες, πιο δραστικές περικοπές κρατικών δαπανών (έως και 1,5 δισ. ευρώ) για το 2012, όπως φάνηκε από το πρωί πως απαιτεί η Τρόικα, σε σύσκεψη που είχαν στο Γενικό Λογιστήριο με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ.Φίλιππο Σαχινίδη.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, οι ελεγκτές έχουν ανοίξει θέμα μείωσης κατά 20% για τις κύριες (!) συντάξεις (διαβάστε εδώ σχετικά) καθώς και για απολύσεις δεκάδων χιλιάδων ωρομίσθιων και αναπληρωτών καθηγητών (διαβάστε εδώ).

Τα νέα μέτρα που απαιτούνται μέσα σε λίγες ώρες από την Τρόικα, κρίθηκαν αναγκαία από τους δανειστές για να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων του Δημοσίου από τη σχεδιαζόμενη μείωση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Η Τρόικα έχει επίγνωση ότι από την μείωση των μισθών το δημόσιο χάνει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Επιχειρεί να προλάβει να κλείσει την «τρύπα» αυτήν του 2012, πριν καν ανοίξει και ζητά λίστα με τις δαπάνες που θα περικοπούν.

Μετά τις περικοπές ύψους 2 δισ. που ήδη αποφασίστηκαν από την Κυριακή (στην Υγεία κατά 1,1 δισ. ευρώ, 400 εκατ. ευρώ στην Εθνική Αμυνα και 440 εκατ. ευρώ στην Υγεία), για να συμπληρωθούν τα μέτρα 3% του ΑΕΠ (περίπου 3,3 δισ. ευρώ), αναζητούνται τώρα τα μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 1,3 -1,5 δισ. ευρώ. Σειρά παίρνουν οι περικοπές των επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ, οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (ένστολοι, δικαστικοί κλπ) αλλά και το κλείσιμο οργανισμών του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook