Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση του ιδίου και της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του, η εμπιστοσύνη προς την οποία έχει καταρρεύσει, ενώ η αντιπολίτευση ζητεί πρόωρες εκλογές.

«Έλαβα την απόφαση να υποβάλω την παραίτηση της κυβέρνησής μου», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου η οποία μεταδιδόταν απευθείας από την τηλεόραση, προβάλλοντας, ως λόγο, την πρόθεσή του «να αποκλιμακώσει την πολιτική και κοινωνική ένταση στη χώρα».

Ο Εμίλ Μποκ κάλεσε το κοινοβούλιο να χορηγήσει το συντομότερο δυνατόν ψήφο εμπιστοσύνης σε νέα κυβέρνηση ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα της χώρας.

Πλέον, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου καλείται να ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό. Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο και τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο αναμενόταν να αρχίσουν πριν από το μεσημέρι.

Τις τελευταίες εβδομάδες πληθύνθηκαν οι φωνές στους κόλπους του κυβερνώντος Δημοκρατικού-Φιλελεύθερου Κόμματος που ζητούσαν την αποχώρηση του Εμίλ Μποκ, καθώς κλιμακωνόταν το κύμα διαμαρτυρίας, με την οργάνωση διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Εμίλ Μποκ, 45 ετών, κατείχε τον πρωθυπουργικό θώκο από τις βουλευτικές εκλογές του 2008.

Μεταβατικός πρωθυπουργός, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κατάλιν Πρεντόιου

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου όρισε τον υπουργό Δικαιοσύνης της απερχόμενης κυβέρνησης Κατάλιν Πρεντόιου μεταβατικό πρωθυπουργό, σε αντικατάσταση του Εμίλ Μποκ, ο οποίος υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του.

Ο Κατάλιν Πρεντόιου υπήρξε μέλος του Φιλελεύθερου Κόμματος, μέχρι το 2008, οπότε παραιτήθηκε για να γίνει ανεξάρτητος βουλευτής αναλαμβάνοντας το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Ο πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου λαμβάνει υπ' όψιν την παραίτηση του Εμίλ Μποκ και ορίζει μεταβατικό πρωθυπουργό τον Κατάλιν Πρεντόιου, μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της προεδρίας.

Η υποβολή της παραίτησης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του ανακοινώνεται μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρουμανία, που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν από την κυβέρνηση Μποκ τους τελευταίους μήνες.

Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση έχει αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα κοινοβουλευτική απεργία, δηλώνοντας ότι δεν θα επιστρέψει στο ημικύκλιο μέχρι ο κυβερνών συνασπισμός να δεχθεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Διαβουλεύσεις για τον ορισμό πρωθυπουργού

Διαβουλεύσεις του προέδρου της χώρας Τρ. Μπασέσκου με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τον ορισμό εντολοδόχου πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου απέστειλε επιστολές στους προέδρους των πολιτικών κομμάτων και των ομάδων που εκπροσωπούνται στη ρουμανική βουλή, καλώντας τους για διαβουλεύσεις για τον ορισμό εντολοδόχου πρωθυπουργού, μετά τη σημερινή παραίτηση του Εμίλ Μποκ και της κυβέρνησής του.

Με βάση το σχετικό άρθρο του ρουμανικού Συντάγματος, ο πρόεδρος της χώρας ορίζει υποψήφιο πρωθυπουργό, μετά από διαβουλεύσεις με το κόμμα που έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Αν δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία, ο πρόεδρος διεξάγει διαβουλεύσεις με τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Οι ξεχωριστές διαβουλεύσεις του κ. Μπασέσκου με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο Μέγαρο Κοτροτσένι άρχισαν στις τρεις τοπική ώρα (τοπική ώρα) και αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός, Εμίλ Μποκ, αρχηγός του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βουλή θα αποδείξει ότι είναι ώριμη για να δώσει σύντομα ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

«Το Σύνταγμα ορίζει ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά υπόλογη ενώπιον της Βουλής και συνεπώς υπέβαλα την παραίτησή μου στη Βουλή. Και εφ΄όσον ορίστηκα από τον πρόεδρο, υπέβαλα επίσης την παραίτησή μου στον πρόεδρο» είπε ο κ. Μποκ.

Αναφερόμενος στους λόγους της παραίτησή του, τόνισε ότι θέλησε να αποκλιμακώσει τις κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις και να προστατεύσει την οικονομική σταθερότητα της χώρας, που κέρδισαν πολύ σκληρά οι Ρουμάνοι.

Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα στο κυβερνών Δημοκρατικό - Φιλελεύθερο Κόμμα, ο κ. Μποκ απάντησε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά τονίζοντας όμως ότι έχει εκλεγεί από το Συνέδριο του Κόμματος.