Με ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την κλιμάκωση της βίας στη Συρία, με τον Αραβικό Σύνδεσμο να προειδοποιεί πως η χώρα κυλάει σε εμφύλιο πόλεμο και τις ΗΠΑ να καλούν σε επίλυση της κρίσης «χωρίς έξωθεν στρατιωτική παρέμβαση».

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε το μεσημέρι της Δευτέρας το κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας στη Δαμασκό και την απόσυρση όλων των διπλωματών της από τη Συρία -ενώ στο διπλωματικό σκηνικό κυριαρχεί η δυσαρέσκεια των δυτικών κυβερνήσεων για απέναντι σε Ρωσία και Κίνα για το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Παράλληλα, οι Σύροι στρατιωτικοί που έχουν αποστατήσει από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ προχώρησαν στην ίδρυση του «Ανώτατου Επαναστατικού Συμβουλίου», την στιγμή που η Χομς υφίσταται τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς από το ξεκίνημα των διαδηλώσεων κατά του Σύρου προέδρου.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελαραμπί χρησιμοποίησε εξαιρετικά σκληρή γλώσσα τη Δευτέρα, αναφερόμενος στο σφυροκόπημα στη Χομς: «Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία και εκνευρισμό τις εξελίξεις στη Συρία και την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Χομς και τις αγροτικές περιοχές της Δαμασκού, όπως και τη χρήση βαρύ οπλισμού από το στρατό σε βάρος πολιτών».

Η κατάσταση στη Συρία, ανέφερε ο γγ του Συνδέσμου, κινείται προς «σοβαρή κατεύθυνση», προσθέτοντας πως η κρίση δημιουργεί συνθήκες «λίγο πριν τον εμφύλιο πόλεμο».

Την ίδια στιγμή δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις των δυτικών κυβερνήσεων για το βέτο Ρωσίας και Κίνας στο ψήφισμα που προτάθηκε το Σάββατο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Γαλλία ανέφερε πως θα έχει συνομιλίες με την ρωσική ηγεσία για το θέμα. Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε τη Δευτέρα πως σκοπεύει να συζητήσει την «σκανδαλώδη», όπως είπε, κατάσταση στη Συρία με τον Ρώσο ομόλογο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει και ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρ.Φιγιόν.

Με το Παρίσι συντάσσεται πλήρως και η Γερμανία: Στην κοινή της συνέντευξη με τον Ν.Σαρκοζί, η καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως «η Ρωσία πρέπει να αναρωτηθεί εάν βρισκόμαστε σε μία ιστορική περίσταση κατά την οποία η πολιτική μπορεί να ασκηθεί ξεχωριστά από τον Αραβικό Σύνδεσμο».

Αντιδρώντας στην κλιμάκωση της βίας στη Χομς, και η Βρετανία κάλεσε το απόγευμα τον Σύρο πρέσβη στο Λονδίνο «για διαβουλεύσεις».

Έντονη ήταν και η αντίδραση των ΗΠΑ, με την Αμερικανίδα πρέσβη στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις να εκτιμά πως «η Μόσχα και το Πεκίνο τελικά θα μετανιώσουν για την αρνητική τους ψήφο» στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε πως στόχος είναι η ενίσχυση της πίεσης στον Άσαντ με την εφαρμογή κυρώσεων, λέγοντας πως η κρίση πρέπει να επιλυθεί «χωρίς εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση».

Η ίδια η Μόσχα κάνει λόγο για «υστερία» των δυτικών κυβερνήσεων στο ζήτημα του βέτο, υπερασπιζόμενη -μετά το Πεκίνο- την στάση της λέγοντας πως το ψήφισμα δεν ασκούσε τη δέουσα πίεση στους αντικαθεστωτικούς.

Η Ρωσία καυτηρίασε την άρνηση των συντακτών του ψηφίσματος να αναβάλουν την ψηφοφορία μετά την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στη Δαμασκό την Τρίτη 

«Ανώτατο Επαναστατικό Συμβούλιο», σφυροκόπημα στη Χομς

Οι αυτομολήσαντες στρατιωτικοί ανακοίνωσαν τη Δευτέρα στα ξένα πρακτορεία το σχηματισμό του «Ανώτατου Επαναστατικού Συμβουλίου» με στόχο την «απελευθέρωση» της χώρας από την ηγεσία του Άσαντ.

Το Συμβούλιο θα ηγείται του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, των -άγνωστης ακόμη έκτασης- δυνάμεων αντικαθεστωτικών και τους ένστολων που έχουν αποκηρύξει το καθεστώς της Δαμασκού.  Επικεφαλής του Συμβουλίου θα είναι ο στρατηγός Μουσταφά Αχμέντ αλ-Σεΐχ, που έχει διαφύγει στην Τουρκία.

«Έπειτα από διαβουλεύσεις με αυτομολήσαντες σε όλη τη χώρα και προσεκτική οργάνωση, συμφωνήθηκε ο σχηματισμός ενός Ανώτατου Επαναστατικού Συμβουλίου για την απελευθέρωση της Συρίας, ως ανταπόκριση στην έκκληση για ελευθερία και απελευθέρωση της Συρίας από τη συμμορία [που κατέχει την εξουσία]» ανέφερε η ανακοίνωση που δόθηκε στα ξένα πρακτορεία.

Παράλληλα, στη Συρία συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Χομς, με την ένταση των βομβαρδισμών να παραμένει αμείωτη: Σύμφωνα με την Κάθριν αλ-Τάλι, ανώτατο στέλεχος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό της πόλης από το πρωί που ξεκίνησε η επίθεση.

Οι αραβικοί δορυφορικοί σταθμοί μεταδίδουν απευθείας πλάνα από την Χομς. Σε αυτά φαίνεται καπνός να βγαίνει από μερικά κτίρια, ενώ ακούγονται και εκρήξεις.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής από επίθεση που εξαπέλυσαν άρματα μάχης και το πυροβολικό στη συνοικία Καλιντίγια της Χομς.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook