O υπεύθυνος του μακελειού στην νορβηγική Ουτόγια προσπάθησε να στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας κατά την τελευταία του ανάκριση ενώπιον της Δικαιοσύνης πριν ξεκινήσει η δίκη του τον Απρίλιο, λέγοντας -μεταξύ άλλων- πως του αξίζει «μετάλλιο» για τον «αγώνα κατά της ισλαμικής αποικιοποίησης της Νορβηγίας».

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ ανέγνωσε στο δικαστήριο τα σχόλια που είχε προετοιμάσει για τη διαδικασία, υποστηρίζοντας πως η πράξη του -δηλαδή η επίθεση στο συνέδριο της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στην Ουτόγια με δεκάδες νεκρούς και η βομβιστική επίθεση στο Όλσο που προηγήθηκε- ήταν χτύπημα με στόχο «τους προδότες που προωθούν την ισλαμική αποικιοποίηση της Νορβηγίας».

Όπως και στις προηγούμενες διαδικασίες, ο 32χρονος ομολόγησε πως είναι ο δράστης των επιθέσεων, απορρίπτοντας όμως τόσο «την ποινική ευθύνη» των πράξεων όσο και τη νομιμοποίηση του δικαστηρίου.

Αρκετοί επιζώντες των επιθέσεων έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία τους πως ο Μπρέιβικ θα χρησιμοποιήσει τη δικαστική διαδικασία για να «διαφημίσει» τον εαυτό του.  Τη Δευτέρα μάλιστα, ο Μπρέιβικ επέτρεψε για πρώτη φορά στα ΜΜΕ να τον φωτογραφήσουν -άλλο ένα μέρος της «παράστασης» πριν την έναρξη της δίκης του.

Η δίκη ορίστηκε για τις 16 Απριλίου και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δέκα εβδομάδες. Οι τεχνικές πλευρές της διαδικασίας είναι αρκετά περίπλοκες, καθώς μεγάλο μέρος της θα γίνει με τηλεδιασκέψεις σε διαφορετικές αίθουσες λόγω του μεγάλου αριθμού των μαρτύρων και των δικηγόρων που εμπλέκονται.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook