CNBC : «Χαοτικό ξεκίνημα εβδομάδας για την Ελλάδα»

BLOOMBERG: «Η Ελλάδα στην κόψη του ξυραφιού, μιαν ανάσα από την χρεοκοπία»

Wall Street journal: «Η Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία για τη διάσωσή της».

Marketwatch: «Η Ελλάδα πιέζει τις αγορές».

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα δημοσιεύματα των κορυφαίων διεθνών μέσων ενημέρωσης που τις τελευταίες ώρες έχουν αναδείξει την Ελλάδα και τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που αναπόφευκτα θα τη συνοδεύουν σε πρώτο θέμα της ειδησεογραφίας τους.

Με τα περισσότερα δημοσιεύματα να εστιάζουν στη νέα καθυστέρηση, στη νέα αναβολή λήψης μιας τελικής απόφασης και να προχωρούν σε πληθώρα σεναρίων, πρωτίστως αρνητικών έως και … καταστροφολογικών!

Πρώτο θέμα στην ευρωπαϊκή ειδησεογραφία η Ελλάδα και οι εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους και για το CNN,και για τους Financial Times  και για τους αμερικανικούς Νew York Times.

Με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να συναντάται απόψε το βράδυ με την Τρόικα και αύριο με τους πολιτικούς αρχηγούς Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη (διαβάστε εδώ σχετικά), το σύνολο των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μέσων ενημέρωσης έχουν ρίξει το βάρος τους στον «ελληνικό πυρετό», όπως χαρακτηριστικά τον περιγράφουν  διαδοχικά τηλεγραφήματα του γαλλικού πρακτορείου France 24.

Οι αναφορές στο χρονικό των εξελίξεων περιλαμβάνουν λεπτομερείς αναλύσεις των όσων διαμείφθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας, με τις ανταποκρίσεις να διαφέρουν από την απόλυτη καταστροφολογία έως και τις αναλύσεις για … καταρχήν συμφωνία των αρχηγών για περικοπή δαπανών.

Όλοι όμως συμφωνούν στο ότι οι δανειστές σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τη θηλιά στην Ελλάδα και στο ότι μια συμφωνία πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα, καθώς ο χρόνος περαιτέρω διαπραγματεύσεων και ελιγμών εξαντλήθηκε κι οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα αποβεί «μοιραία» για την Ελλάδα και ενδεχομένως για το ίδιο το ευρώ!Εξάλλου δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας η σχεδόν αγωνιώδης έκκληση των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας προς την Αθήνα για μια άμεση συμφωνία, με την απειλή ακόμα και της εκπαραθύρωσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ συναντήθηκαν το πρωί στο Παρίσι, ξεκαθάρισαν πως χωρίς πλήρη συμμόρφωση της Ελλάδας στις απαιτήσεις των δανειστών δεν θα υπάρξει νέο πακέτο διάσωσης – άρα θα επέλθει η χρεοκοπία – και επιφυλάχθηκαν για μια τελική (;) ανακοίνωσή της αργότερα μέσα στην ημέρα ή και μέσα στην εβδομάδα, αναλόγως της προόδου και της κατάληξης των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα …

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook