Με το φάσμα της βίαιης απομάκρυνσης βρίσκονται αντιμέτωποι για μία ακόμα φορά οι κάτοικοι του Σφενδυλίου και ενώ τα περιθώρια για την υλοποίηση του έργου του φράγματος στενεύουν.  Έγγραφο – φωτιά του υφυπουργού υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη ξαναβάζει στο τραπέζι την απειλή της δικαστικής αποβολής των οικογενειών, που δεν έχουν αποχωρήσει μέχρι σήμερα από τον οικισμό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, ο κ. Μαγκριώτης τονίζει πως: «Οι ιδιοκτήτες των απαλλοτριωθέντων ακινήτων, ενώ έχουν εισπράξει προ πολλού τις αποζημιώσεις τους και έπρεπε να έχουν παραδώσει τα ακίνητα στο Δημόσιο, δεν το έπραξαν […] διεκδικώντας πέραν της απαλλοτρίωσης και τη μεταφορά των κατοικιών σε άλλη θέση. Για το λόγο αυτό έχει κινηθεί η διαδικασία δικαστικής αποβολής όπως ορίζει ο Νόμος».

Ωστόσο, δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες ημέρες από τις ανακοινώσεις του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και του δημάρχου Χερσονήσου Ζ. Δοξαστάκη, σχετικά με την υπογραφή κονδυλίου ύψους 300.000 ευρώ για τη μετεγκατάσταση του οικισμού σε έκταση 30 στρεμμάτων και σε απόσταση 150 μ. βορείως του σημερινού οικισμού. Την εξέλιξη αυτή είχαν ανακοινώσει ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος ως απόφαση του υπουργού υποδομών Μάκη Βορίδη στις 27 Ιανουαρίου. Κι όμως, 6 μέρες μετά, στις 2 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης κάνει εκ νέου λόγο για διοικητική αποβολή μιλώντας συνολικά για κατοίκους που ενώ αποζημιώθηκαν δεν έχουν παραδώσει τις εκτάσεις τους.

«Δεν είδαμε καμία υπογραφή»

Για συνεχιζόμενη κοροϊδία εις βάρος των κατοίκων κάνει λόγο ο κ. Γιάννης Μπαντουβεράκης, μέλος της επιτροπής κατοίκων του Σφενδυλίου σχολιάζοντας την επιστολή Μαγκριώτη. «Μας προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες υποψίες το νέο έγγραφο δεδομένου ότι εμείς ποτέ δεν ενημερωθήκαμε επισήμως για τη λύση «Βορίδη». Ακούσαμε και εμείς τον δήμαρχο να μιλά για 300.000 ευρώ που θα διατεθούν για νέο οικισμό αλλά δεν είδαμε ποτέ καμία υπογραφή και κανένα χαρτί. Σήμερα φάνηκαν πάλι εργολάβοι ενώ εδώ και τρεις ημέρες έχει κοπεί το ρεύμα στους δημοτικούς στύλους και το χωριό είναι χωρίς ρεύμα στους κοινόχρηστους χώρους», λέει στο Flashnews ο κ. Μπαντουβεράκης.  Νωρίς το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκε και πάλι ένταση στην περιοχή του Σφενδυλίου όταν οι κάτοικοι είδαν μπουλντόζες να ξεκινούν εργασίες κοντά στο νεκροταφείο του χωριού τους. Κάποιοι από αυτού ςβρέθηκαν στο σημείο και παρεμπόδισαν το έργο των υπαλλήλων ενώ παρενέβη η αστυνομία και έγιναν τρεις προσαγωγές, χωρίς όμως να ανταλλαγούν μηνύσεις.

 10-12 οικογένειες

Υπενθυμίζεται πως παρόλο που για τη συγκεκριμένη περιοχή το Δημόσιο έχει ήδη καταβάλλει για απαλλοτριώσεις το ποσό των 8.842.008,08 ευρώ (όπως αναφέρει στο έγγραφό του και ο κ. Μαγκριώτης) κάποιοι από τους κατοίκους πήραν ελάχιστα χρήματα τα οποία δεν επαρκούν για την κατασκευή ή αγορά νέου σπιτιού. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ούτε καν παραλάβει τα χρήματα που ήδη, από το 2005 κατατέθηκαν για λογαριασμό τους στο Ταμείο Παρακαταθηκών. 

Κατά την ανακοίνωση της «μετεγκατάστασης» ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζ. Δοξαστάκης, είχε παραδεχτεί πως όντως το θέμα αφορά 10-12 οικογένειες και αναζητείται τρόπος για την παράδοση των νέων εκτάσεων στους συγκεκριμένους δικαιούχους. Ωστόσο, η νεότερη απάντηση του κ. Μαγκριώτη βάζει ξανά «φωτιά» στο Σφενδύλι αφού μιλά συλλήβδην για κατοίκους που δεν έχουν παραδώσει τις εκτάσεις τους και για διαδικασία δικαστικής αποβολής που έχει ήδη ξεκινήσει…

Η μόνη «μεταφορά» που εξαγγέλλει, με το νεώτερο έγγραφο, το υπουργείο Υποδομών είναι αυτή της εκκλησίας του χωριού (Άγιοι Θεόδωροι), η οποία όντως δεν έχει απαλλοτριωθεί και για την οποία όπως λέει ο κ. Μαγκριώτης υπάρχει ήδη συνεννόηση με την οικεία Μητρόπολη και τον Δήμο Χερσονήσου για να βρεθεί άλλος χώρος για τον ναό. Τέλος, ο κ. Μαγκριώτης επισημαίνει με νόημα τον κίνδυνο απένταξης του έργου του φράγματος από το Ταμείο Συνοχής και της επιστροφής των πιστώσεων, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων.  

 

Μάριος Διονέλλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook