Προχωρούν οι απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να καταβληθούν, μέσω του ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από τον παγετό στις 3 & 5 Δεκεμβρίου του 2011, σύμφωνα με την απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Δριβελέγκα στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον κ. Κεγκέρογλου ότι έχουν κατατεθεί 8.500 αιτήσεις για αποζημίωση από τον παγετό, ο ΕΛΓΑ βρίσκεται στη φάση της εκτιμητικής διαδικασίας και οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις από τον περονόσπορο, που ως γνωστόν δεν δύναται να πληρωθούν από τον ΕΛΓΑ, ο Υφυπουργός , ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι ολοκληρώνεται και παραδίδεται τις επόμενες μέρες μελέτη από την επιστημονική επιτροπή, η οποία θα κατατεθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντός του πρώτου 4μηνου του έτους.

Στο δεύτερο σκέλος της Επίκαιρης ερώτησης του κ. Κεγκέρογλου που αφορούσε τα Σχέδια Βελτίωσης ο Υφυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση μιας και οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν τις 7.700, και τα 70 άτομα του επιστημονικού προσωπικού που διεξάγουν τον έλεγχο δεν επαρκούν, έτσι το Υπουργείο ανέθεσε σε εξωτερικούς αξιολογητές την εξέταση των φακέλων.

Παράλληλα με την ερώτηση ο Βουλευτής ζήτησε ενημέρωση για την πορεία εξέτασης των προτάσεων των δήμων για τα ΟΠΑΧ, όπου από τα 100 εκατ. ευρώ θα δοθούν τελικά 130 εκατ. προκειμένου να ικανοποιηθούν 250 προτάσεις από τις 667 που έχουν κατατεθεί συνολικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook