Παραλύουν σήμερα δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργία για το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων που έρχεται να πλήξει μισθωτούς και συνταξιούχους.

 Οι δύο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας αποφάσισαν χθες, μετά τις εξελίξεις της Κυριακής και τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και για απολύσεις στο Δημόσιο, να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης.

Την Πέμπτη συνεδριάζουν εκ νέου τα όργανα των συνδικάτων για τις επόμενες κινήσεις.

Το σημερινό απεργιακό ραντεβού της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχει δοθεί στο Σύνταγμα στις 11.00 π.μ.. Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ συγκεντρώνει τις δυνάμεις του στην Ομόνοια με σύνθημα «όλοι στον αγώνα για ανατροπή της βαρβαρότητας».

Στη γενική απεργία θα συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές, μηχανικοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στην υγεία, την πρόνοια και το ΕΚΑΒ (με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία), δικαστικοί υπάλληλοι (υπολειτουργούν τα δικαστήρια), ναυτικοί (δεμένα για 24 ώρες τα πλοία στα λιμάνια), τραπεζοϋπάλληλοι, δημοτικοί υπάλληλοι κ.ά.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι εργοδοτικές οργανώσεις (τουλάχιστον οι «μικρομεσαίοι»), αφού η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών κι Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ανακοίνωσαν πως συμμετέχουν στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις.

«Ως κοινωνικοί εταίροι νιώθουμε ηττημένοι, αφού οι κόκκινες γραμμές κατέληξαν ''κόκκινες κορδέλες''. Η μείωση του κατώτατου μισθού ισοδυναμεί με κούρεμα 13ου και 14ου μισθού, ενώ κρύβει παγίδες για το σύνολο των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Α

πό την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ λέει πως η «υποχώρηση των τρύπιων, όπως αποδείχθηκε, "κόκκινων γραμμών", οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση και φτωχοποίηση την κοινωνία και την οικονομία. Θα καταρρεύσουν τα έσοδα των Ταμείων και οι επιχειρήσεις, θα διογκωθεί η ανεργία, θα καταρρεύσουν τα έσοδα του κράτους».

Σήμερα συγκαλείται η συντονιστική επιτροπή και την Πέμπτη η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας, για να αποφασίσει κινητοποιήσεις, λόγω των αξιώσεων της τρόικας, που «καταργούν το δικηγορικό λειτούργημα».