Τέσσερις ώρες θα έχουν στη διάθεσή τους για να αποφασίσουν εάν θα αποδεχθούν ή όχι τις απαιτήσεις της τρόικας για τα επώδυνα μέτρα οι πολιτικοί αρχηγοί. Στις 12:00 θα βρίσκεται στα γραφεία τους το τελικό κείμενο για το μίνι Μνημόνιο, επί του οποίου θα πρέπει να δώσουν απάντηση έως τις 16:00, οπότε θα συναντήσουν εκ νέου τον πρωθυπουργό για την τελική έγκριση.

Η τρόικα έχει ζητήσει να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα πραγματοποιηθούν τέτοιες συναντήσεις.

 Στις 3 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η δραματική συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους απεσταλμένους των δανειστών, με τη συμμετοχή και των υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκαν τα φλέγοντα θέματα των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, με την Τρόικα να ζητεί ακόμα και για άγρια μέτρα ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ερωτηματικό παραμένει βεβαίως τι στάση θα τηρήσουν τα πολιτικά κόμματα απέναντι στο νέο πλαίσιο συμφωνίας.

Σε τι καταλήγουν κυβέρνηση και Τρόικα

Όσον αφορά στις επικουρικές, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος που μετείχε στις διαπραγματεύσεις δήλωνε ότι:

– Ενώ αρχικά η Τρόικα ζητούσε περικοπές 2,1 δισ. από επικουρικές και κοινωνικά επιδόματα, φτάσαμε στα 600 εκατ. ευρώ

– Το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση 15% για τις επικουρικές συντάξεις των 150 ευρώ και άνω. Έτσι εξοικονομούνται τα 450 από τα 600 εκατ. ευρώ και κάπου εκεί μπορεί να σταμάταγε η πίεση της Τρόικα.

– Με την πρόταση Σαμαρά να μην θιγούν επικουρικές συντάξεις κάτω των 300 ευρώ, το δημοσιονομικό όφελος είναι μόλις 38 εκατ. ευρώ. Αν γινόταν δεκτή μια ενδιάμεση πρόταση για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις από 200 ευρώ και άνω τότε το δημόσιο εξοικονομεί μόλις 107 εκατ. ευρώ.

– Και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις όμως, εφόσον επιλεγούν από τους πολιτικούς αρχηγούς, η Τρόικα απαιτεί συμπληρωματικές περικοπές στις κύριες συντάξεις, ώστε συνολικά το ετήσιο όφελος να φτάσει στα 500-600 εκατ. για τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Αν θιγούν οι κύριες συντάξεις πάντως, η πρόταση της Τρόικα είναι να ξεκινήσουν οι περικοπές από το ύψος των 1000 ευρώ και άνω.

Γενικότερα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο μέτωπο των συντάξεων για το μέγεθος περικοπής στις επικουρικές, η Τρόικα φέρεται να ζητά το ισοδύναμο από περικοπές στις κύριες συντάξεις των δικαιούχων, ενδεχομένως όχι μόνο στις υψηλές αλλά σε ολόκληρο το φάσμα συντάξεων.

Όσον αφορά στα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα, εκφράζεται αισιοδοξία πως «ίσως κερδίσουμε την μετενέργεια για το βασικό μισθό και τα βασικά επιδόματα των κλαδικών συμβάσεων». Ωστόσο οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι:

– Συμφωνήθηκε μείωση 20% στον κατώτερο μισθό των 750 για τους νεοπροσλαμβανόμενους, που θα μειωθεί στα 600.

– Δεν πειράζονται τα δώρα

– Αν χάναμε την «μετενέργεια» οι μειώσεις μισθών θα έφταναν σε ορισμένες περιπτώσεις στο 30%-40%

Όπως αποκαλύφθηκε πάντως, η τρόικα πίεζε και για ακόμα πιο άγριες μορφές ελαστικής εργασίας. Ζητούσε μεταξύ άλλων:

– Νέους Κανονισμούς προσωπικού σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

– Να αποτελεί «διευθυντικό δικαίωμα» η μερική απασχόληση των εργαζομένων.

Λίγο νωρίτερα, η σύσκεψη της Τρόικα με τον Ευ. Βενιζέλο κατέδειξε πως παρέμενε ένα χάσμα μεταξύ των απαιτήσεων των εταίρων μας και των αντιπροτάσεων της ελληνικής πλευράς και η οποία οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών να απευθύνει μιαν ύστατη έκκληση προς όλους για συστράτευση και κοινή γραμμή, παραδεχόμενος πως θα απαιτηθούν θυσίες ως αντάλλαγμα της στήριξης της χώρας μας από την Ευρώπη και φυσικά της παραμονής μας στο ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως όπως μετέδωσε το protothema.gr ο κύριος Βενιζέλος δήλωνε το βράδυ της Δευτέρας: «Κλείνουμε ένα μέτωπο και ανοίγει άλλο. Η διαπραγμάτευση είναι μια Λερναία Ύδρα, είναι σκληρή, οι θυσίες που απαιτούνται για τη νέα δανειακή σύμβαση είναι πολύ μεγάλες, αλλά μεγαλύτερες θα είναι οι θυσίες για το λαό εάν χρεοκοπήσουμε».

Σε κάθε περίπτωση μετά και την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με την Τρόικα το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του protothema.gr οι αρχηγοί \”παρήγγειλαν\” από τον Λουκά Παπαδήμο να ετοιμάσει μια έκθεση για το τι θα σημαίνει για τους πολίτες η χρεοκοπία, ώστε να έχουν επιχειρήματα για να περάσουν από την κοινή γνώμη και τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες το \”πακέτο\” στο οποίο συμφώνησαν την Κυριακή:

– \”Κούρεμα\” των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 22%! Όλων, όχι μόνο των κατώτατων.

– Περικοπή των επικουρικών συντάξεων και απολύσεις στο Δημόσιο τομέα

– Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στις ΔΕΚΟ και όλων των κλαδικών.

– Διατήρηση των δώρων και των ειδικών μισθολογίων μέχρι τον… Ιούνιο, που θα γίνει νέο \”ταμείο\”!

– Νέα εισπρακτικά μέτρα ύψους 3 δις ευρώ, τα οποία μένει να διευκρινιστούν. Η τρόικα θέλει να οριστούν και να μπουν στο κείμενο που θα υπογράψουν οι αρχηγοί.

– Ενίσχυση των τραπεζών με αντάλλαγμα κοινές μετοχές, αλλά χωρίς το δημόσιο να ορίζει διοικήσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook