Η σύζυγος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, η Ασμα αλ Ασαντ, η οποία κατάγεται από την πόλη Χομς, εξέφρασε την υποστήριξή της προς τον σύζυγό της για πρώτη φορά από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος της Δαμασκού εδώ και ένδεκα μήνες, με μήνυμά της προς την βρετανική εφημερίδα «The Τimes».

«Ο πρόεδρος είναι πρόεδρος της Συρίας, όχι ενός μέρους των Σύρων, και η πρώτη κυρία τον στηρίζει στον ρόλο αυτόν», δηλώνει η Ασμα αλ Ασαντ με email που έστειλε το γραφείο της στην εφημερίδα.

Το μήνυμα αυτό είναι η πρώτη επικοινωνία της Ασμα αλ Ασαντ με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

«Το εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμα της πρώτης κυρίας είναι πάντα αφιερωμένο κυρίως στις φιλανθρωπικές οργανώσεις με τις οποίες ασχολείται εδώ και καιρό, στην αγροτική ανάπτυξη και στην υποστήριξη προς τον πρόεδρο», αναφέρεται στο μήνυμα.

«Αυτόν τον καιρό ασχολείται επίσης με την προώθηση του διαλόγου. Φροντίζει και παρηγορεί τις οικογένειες θύματα της βίας», σύμφωνα με το μήνυμα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα.

Οι δηλώσεις αυτές συμπίπτουν με την επίθεση του συριακού στρατού εναντίον των αντικαθεστωτικών, με επίκεντρο την πόλη Χομς, μία από τις εστίες του κινήματος κατά του καθεστώτος της Δαμασκού. Σύμφωνα με στοιχεία της συριακής αντιπολίτευσης, 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε ολόκληρη τη χώρα.

Αντίθετα με τον σύζυγό της που είναι αλαουίτης, η Ασμα αλ Ασαντ, γεννημένη στη Βρετανία, είναι σουνίτισα και η οικογένειά της κατάγεται από τη Χομς.

Η χαρισματική πρώην σύμβουλος επενδύσεων, που έχει αποφοιτήσει από το King\’s College του Λονδίνου, είχε σχεδόν εξαφανισθεί από τη δημόσια ζωή μετά τη έναρξη της εξέγερσης, η άγρια καταστολή της οποίας έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων των 5.000 ανθρώπων στη χώρα της.

Εμφανίσθηκε τον περασμένο μήνα με τα παιδιά της στο πλευρό του συζύγου της κατά τη διάρκεια φιλοκαθεστωτικής διαδήλωσης στη Δαμασκό, χωρίς να πάρει τον λόγο.

Σφοδρός βομβαρδισμός στη Χομς

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες κατά τον βομβαρδισμό από το συριακό στρατό της πόλης Χομς, προπύργιο της εξέγερσης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 42 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες, σύμφωνα με τους ακτιβιστές. Συνολικά χθες σκοτώθηκαν 79 άνθρωποι σε συγκρούσεις σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αυτός είναι ο πιο σφοδρός βομβαρδισμός των τελευταίων ημερών», είπε ένας ακτιβιστής στη Συρία, ο οποίος βρισκόταν σε επαφή με κατοίκους της Χομς. Ένας άλλος είπε ότι οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες ρουκετών στην επίθεση.

Ένας κάτοικος δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν.

«Θέλουν να διώξουν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό», είπε ο Χουσέιν Νάντερ, αναφερόμενος στις δυνάμεις των λιποτακτών του στρατού και των ενόπλων που εδώ και μήνες ελέγχουν τμήματα της πόλης. «Ρουκέτες πέφτουν ανά δευτερόλεπτα στον ίδιο στόχο».

Οι ακτιβιστές είπαν ότι στο στόχαστρο σήμερα μπήκε και η πόλη Ζαμπαντάνι, στα βορειοδυτικά της Δαμασκού κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, η οποία εδώ και πολλές εβδομάδες τελεί ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των αντιπάλων του Άσαντ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook