Κύμα προσφυγών έχουν κατατεθεί στη Ρωσία από δημοσίους υπαλλήλους που καταγγέλλουν ότι αναγκάστηκαν να συμμετάσχουν το Σάββατο στη διαδήλωση υπέρ του Ρώσου πρωθυπουργού στη Μόσχα, που λάμβανε χώρα ταυτόχρονα με μαζική αντικυβερνητική συγκέντρωση. Περίπου 200 προσφυγές έχουν κατατεθεί συνολικά  στο Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων, ένα συμβουλευτικό όργανο του Κρεμλίνου.

«Δεχθήκαμε περίπου 200 προσφυγές εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, συχνά εκπαιδευτικών ή ταχυδρομικών υπαλλήλων, οι οποίοι δήλωσαν ότι υποχρεώθηκαν να μετάσχουν στη διαδήλωση» αναφέρει το Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων. Στη συγκεκριμένη διαδήλωση έλαβαν μέρος περίπου 140.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η υπηρεσία επαλήθευσε ότι 20 προσφυγές έχουν στόχο τους διευθυντές δημόσιων σχολείων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι άσκησαν πίεση στο εκπαιδευτικό τους προσωπικό για να μετάσχει στη διαδήλωση, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων Στάνισλαφ Πετρόφ.

«Διαπιστώσαμε ότι οι εμπλεκόμενοι διευθυντές έδρασαν συχνά υπό την έμμεση πίεση των διοικητικών τους αρχών ή των συνδικάτων των εκπαιδευτικών» προσέθεσε ο Φολκόφ, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής Λογοτεχνίας σε σχολείο της Μόσχας.

Η Έλενα Τραβίνα, διευθύντρια ενός εκπαιδευτικού κέντρου στο Ζελένογκραντ, βόρεια της Μόσχας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι αναγκάστηκε να υποβάλει παραίτηση αφού κατήγγειλε σε συναδέλφους της τις πιέσεις που της άσκησαν οι ανώτεροί της, ζητώντας της να στείλει οκτώ υπαλλήλους του εκπαιδευτικού κέντρου που διευθύνει στη διαδήλωση υπέρ του Πούτιν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο και άλλες που συνέλεξε το Γαλλικό Πρακτορείο, πολλοί μετέχοντες στη διαδήλωση υπέρ του Πούτιν το Σάββατο έφτασαν στη Μόσχα με λεωφορεία που ανήκαν σε δημόσιες εταιρείες, μεταξύ των οποίων το ταχυδρομείο και η εταιρεία υδάτων της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο ίδιος ο Πούτιν αναγνώρισε ότι υφίστανται τέτοιου είδους πιέσεις, όμως υποβάθμισε το εύρος του φαινομένου, λέγοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, και χαιρέτισε την κινητοποίηση των υποστηρικτών του. «Δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν 134.000 ως 190.000 άνθρωποι μέσω μόνο αυτού» δήλωσε αναφερόμενος στις πιέσεις από τον κρατικό μηχανισμό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook