Το χρέος της Πορτογαλίας είναι βιώσιμο και η θέση της χώρας είναι διαμετρικά αντίθετη από αυτή της Ελλάδας. Στη δήλωση αυτή υποχρεώθηκε χθες ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Κοέλιο, μετά τις πληροφορίες του πρακτορείου Reuters ότι η Λισαβόνα εξέταζε την αναδιάρθρωση του χρέους της, έχοντας αρχίσει επαφές με ειδικούς εμπειρογνώμονες για την αναδιάρθρωσή του.

Ο πρωθυπουργός Πέντρο Κοέλιο αντέδρασε άμεσα δηλώνοντας ότι η χώρα του δεν βρίσκεται σε παρόμοια θέση με αυτή της Ελλάδας. Διαβεβαίωσε τους εταίρους στην Ευρώπη ότι «δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί εδώ ό,τι συνέβη στην Ελλάδα».

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τόνισε ότι το προφίλ της χώρας του μοιάζει περισσότερο με αυτό της Ιρλανδίας. Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία είναι η τρίτη χώρα μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία που έλαβε οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σήμερα το χρέος της Πορτογαλίας ανέρχεται στο 105% του ΑΕΠ, έναντι 160% που είναι της Ελλάδας. Η Λισαβόνα προωθεί πακέτο μέτρων δημοσιονομικής σταθερότητας μετά την οικονομική υποστήριξη ύψους 78 δισ. ευρώ.

Κατά τον Πέντρο Κοέλιο οι δημοσιονομικοί στόχοι της κυβέρνησής του είναι ρεαλιστικοί και έτσι δικαιολογούνται και τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook