Στις 14:00 το μεσημέρι, σήμερα Πέμπτη, αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι του Ηρακλείου τα δύο πρώτα πλοία που μεταφέρουν Κινέζους και Έλληνες από τη Λιβύη.

Πρόκειται για το Olympic Champion και το Ηellenic Spirit τα οποία αναχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης από το λιμάνι της Πάτρας με προορισμό το λιμάνι της Βεγγάζης.

Τον ίδιο προορισμό προς το λιμάνι της Βεγγάζης, αλλά ξεκινώντας από το λιμάνι του Πειραιά το βράδυ της Τετάρτης, ακολουθεί το Ελ. Βενιζέλος.

Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Σούδας, ωστόσο από το λιμεναρχείο δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για την ακριβή ώρα άφιξης.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης,

\”ήδη έχουμε έρθει σε επαφή τόσο με το Λιμεναρχείο, όσο και με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, ούτως ώστε, να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην άφιξη των Κινέζων στο νησί μας.

Για το λόγο αυτό, σήμερα θα έχω συνάντηση με τον Κινέζο πρέσβη στο γραφείο μου, προκειμένου να κανονίσουμε όλα τα διαδικαστικά θέματα που αφορούν την διαμονή και την φιλοξενία των Κινέζων φίλων μας στην Κρήτη.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Πρωθυπουργός, ενδιαφέρθηκε και μου τηλεφώνησε, προκειμένου όπως είπε να γίνει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός της όλης επιχείρησης για τους ανθρώπους που θα έρθουν στον τόπο μας.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν  διακρατικές συμφωνίες, μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ενώ στόχος μας, είναι να προωθήσουμε την Κρητική φιλοξενία, αλλά και την τοπική κουζίνα.\”

Στο μεταξύ, ευρεία σύσκεψη για την υποδοχή των πρώτων κινέζων υπηκόων που αναμένεται μέχρι το απόγευμα να φθάσουν στο λιμάνι του  Ηρακλείου  με πλοία πρατοποιήθηκε στις 10:30 στην Περιφέρεια Κρήτης.

Στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης, συμμετείχαν  οι  ξενοδόχοι  του Ηρακλείου, οι Διοικητές των δύο νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου σε περίπτωση που υπάρχουν τραματίες, ο πρόεδρος  του  Ο.Λ.Η.  κ.Τσικνάκης , ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου  Γιάννης Μεσοδιακάκης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής,  ο Διοικητής της ΔΥΠΕ και άλλοι υπηρεσιακοί παραγοντες.

Σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη η Κρήτη, πρέπει να είναι έτοιμη για ότι βοήθεια χρειαστούν οι Κινέζοι πολίτες, όπως άλλωστε ζήτησε και ο  Πρωθυπουργός. Ωστόσο, η κακοκαιρία που επικρατεί τόσο στο Λιβικό όσο και στο Κρητικό πέλαγος δυσχεραίνει τις προβλέψεις για την ώρα άφιξης των πλοίων στο λιμάνι.

Στο Ηράκλειο έχουν φτάσει ήδη κινέζικα και ταϋλανδέζικα τηλεοπτικά δίκτυα για να καλύψουν την άφιξη των Κινέζων εργαζομένων από τη Λιβύη και την ομαλή μεταφορά τους στην πατρίδα τους. 

Μαζί με τους Κινέζους εργαζόμενους θα φθάσουν και 46 Έλληνες εγκλωβισμένοι στη Λιβύη, Ρουμάνοι, Ταϊλανδοί και Ιταλοί.
Ένα κονβόι με 150 λεωφορεία θα μεταφέρει του επισκέπτες σε ξενοδοχεία της Χερσονήσου των Μαλίων της Σταλίδας και στις Γούβες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook