Την αποσύνδεση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους από την πορεία των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας δρομολογεί ο γαλλογερμανικός άξονας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μίλησαν την Δευτέρα για τη δημιουργία ενός δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού για την αποπληρωμή των τόκων του χρέους, ιδέα με την οποία συμφώνησε δημοσίως και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ εκτιμάται ότι έχει τη στήριξη της Κομισιόν και αρκετών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Όπως είπε την Τρίτη, μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο RBB Inforadio, η ιδέα αυτή «δεν είναι παράλογη», ωστόσο προσέθεσε ότι δεν χρειάζεται βνα διευθυτηθούν ακόμη οι «τεχνικές» λεπτομέρειες της πρότασης.

Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετική εφημερίδα, ο κ. Γιούνκερ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της .

Σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε προς την Tages-Anzeiger ότι αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, οι άλλες χώρες θα πρέπει και πάλι να επενδύσουν «αδιανόητα» κεφάλαια για τη στήριξη του νομίσματος.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, εκφράζοντας την πεποίθηση  ότι «η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Ο Γιούνκερ υποστήριξε πως  το ευρώ θα επιβιώσει της τρέχουσας κρίσης χρέους, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι ξέρουν πως το τέλος του ευρώ θα σημαίνει το τέλος της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ευρώ θα είναι ένα σταθερό νόμισμα το οποίο θα διατηρήσει την αγοραστική του ισχύ και θα καθιερωθεί ακόμη και σαν διεθνές νόμισμα.

Το κινεζικό γουάν, το αμερικανικό δολάριο και το ευρώ θα είναι τα τρία κυρίαρχα νομίσματα παγκοσμίως σε 20 χρόνια, δήλωσε, εκτιμώντας πως στο μέλλον η ευρωζώνη θα περιλαμβάνει περισσότερες χώρες από ό,τι έχει σήμερα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook